Danıştay 10. Dairesi ile Danıştay Dava Daireler Kurulu, Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesinin yargının değil, idarinin yetkisinde olduğuna karar vermişti. Bu kez 10. Daire, davayı idareye bırakmadı ve camiye dönüştürülmesine hükmetti.

Sözcü gazetesinden Saygı Öztürk'ün haberine göre, Ayasofya'nın yeniden ibadete açılması amacıyla Başbakanlığa 2016'da başvurulmuştu. Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü bu isteği reddetti. Derneğin savunması şöyle oldu: 'Dava konusu Bakanlar Kurulu Kararındaki imzaların gerçekliği incelenmeli. Tapuda 'müze' değil, 'cami' ifadesi yer alıyor. Vakıf malı olan Ayasofya'nın cami olarak kullanılması gerektiğinden Bakanlar Kurulu kararı iptal edilmeli.'

Davalı idare adına duruşmaya katılan avukat, Bakanlar Kurulu Kararının iptali yönünde geçmişte de davalar açıldığını, davacının daha önce açtığı davanın reddedildiği ve bunun kesinleştiğini belirtti. Avukat, Ayasofya'nın tapuya 'Ayasofya'yı Kebir Camii Şerifi' olarak kayıtlı olduğunu, Vakıflar Genel Müdürlüğünce idare edildiği hatırlattı. 'Bakanlar Kurulu'nca bu konuda her zaman karar alınabilir. Bakanlar Kurulu kararında yer alan imzaların sahte olduğu iddiası gerçeği yansıtmadığından davanın reddi gerekir' dedi.

NE OLMUŞTU?

Danıştay 10'uncu Dairesi, Cuma günü yayımladığı kararla, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti.

Bu kararın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya'nın Diyanet İşleri Başkanlığı'na devrini ve ibadete açılmasını öngören Cumhurbaşkanlığı Kararı'nı imzaladı. Açıklanan kararların ardından Ayasofya'nın önünde toplananlar sevinç gösterileri yaptı.

24 TEMMUZ'DA İBADETE AÇILIYOR

Erdoğan, cuma akşam saatlerinde yaptığı açıklamada, Ayasofya'nın 24 Temmuz'da Cuma namazıyla birlikte Müslümanlar için ibadete açılacağını açıkladı.

Müslümanlar tarafından en sembolik mekanlardan biri olarak görülen Ayasofya, ilk etapta Ortodoks Hristiyanlar için bir manastır olarak inşa edildiği için bu inanca sahip kişiler için de kutsal olarak kabul ediliyor. Bu nedenle Türkiye'nin Ayasofya'yı Müslümanlar için ibadete açma kararı dünyadan tepkilere yol açtı. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), 1985 yılından bu yana Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan Ayasofya'nın statüsünü gözden geçireceklerini açıkladı.