İzmir ve çevresi bugün saat 14.51'de 6,6'lık depremle sallandı.

Vatandaşlar, panik içerisinde ev ve iş yerlerinden dışarı çıkarken, bir süre sonra Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), depremin merkez üssünü Ege Denizi'nde İzmir'in Seferihisar ilçesinin 17,26 kilometre açığı olarak açıkladı.

16,54 kilometre derinlikte oluşan deprem, Seferihisar'ın yanı sıra kent merkezi ve çevre ilçelerde yoğun olarak hissedildi. İzmir'de bazı binaların yıkıldığı, çok sayıda binada da hasar oluştuğu belirtildi.

BAKAN KOCA BİLANÇOYU AÇIKLADI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İzmir'de meydana gelen depremde can kaybının 21'e yükseldiğini belirterek '435 kişi halen tedavi görüyor, 25'i yoğun bakımda, 9 ameliyat devam ediyor.' dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İzmir'de meydana gelen depremle ilgili sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yaptığı açıklamada, '21 can kaybımız var, 435 kişi halen tedavi görüyor. 25'i yoğun bakımda, 9 ameliyat devam ediyor. 364 kişinin tedavisi tamamlanarak taburcu edildi. 112 Acil Yardım Ekipleri, UMKE Timleri, ambulanslarımız ve hastanelerimizle, acımızı azaltmak için İzmir'de görev başındayız.' ifadelerini kullandı.

Deprem İzmir'in yanı sıra Aydın, Muğla, Manisa, Denizli, Çanakkale, Bursa, İstanbul, Uşak, Kütahya, Bursa, Yalova, Tekirdağ ve Edirne'de de hissedildi. Depremle birlikte vatandaşlar yakınlarına bilgi vermek isteyince, operatörlerde yoğunluk oluştu. Hastaneler, itfaiye, polis ve sağlık ekipleri, alarm durumuna geçti.

70 KİŞİ ENKAZDAN YARALI ÇIKARILDI

İzmir'in Bayraklı ilçesi 1593 Sokak'ta deprem nedeniyle yıkılan binanın enkazından 70 kişi yaralı çıkarıldı.

470 ARTÇI SARSINTI

6,6'lık depremin ardından, saat 15.01 itibarıyla büyüklükleri 4,1 ila 4,8 arasında değişen 470 artçı sarsıntı yaşandı.

DEPREM SONRASI SU YÜKSELDİ

Seferihisar'da deprem sonrası su yükseldi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA

Erdoğan, "İzmir'de meydana gelen #deprem'den etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun. Devletimizin tüm imkanlarıyla depremden etkilenen vatandaşlarımızın yanındayız. İlgili tüm kurumlarımızla, bakanlarımızla bölgede gerekli çalışmalara başlamak için harekete geçtik." açıklamasında bulundu.

DEPREM 15 SANİYE SÜRDÜ

Depremin 15 saniye sürdüğü belirtiliyor.

Depremde can ve mal kaybının olup olmadığının belirlenmesi için çalışma başlatıldı.

İSTANBUL VALİSİNDEN AÇIKLAMA

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da, ''İstanbul'da da hissedilen depremle ilgili olarak herhangi bir olumsuzluk bildirilmemiştir'' dedi.

KANDİLLİ DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜNÜ AÇIKLADI

Kandilli Rasathanesi Ege'de meydana gelen depremin büyüklüğünü 6,8 olarak duyurdu.

AFAD'DAN UYARI!

AFAD'dan yapılan uyarıda, "İzmir açıklarında meydana gelen deprem sonrası bölgedeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi gerekmektedir" denildi.

CAN KAYBI 21'YE YARALI SAYISI 786'YA YÜKSELDİ

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), İzmir'deki depremde 21 kişinin hayatını kaybettiğini, 786 kişinin yaralandığını açıkladı.

AFAD'dan yapılan açıklamada, 'Cuma günü, saat 14.51'de Ege Denizi Seferihisar açıklarında 6.6 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Yerin 16,54 km derininde meydana gelen depremin en yakın yerleşim birimi olan

İzmir ilinin Seferihisar ilçesine uzaklığı 17,26 km'dir. Deprem sonrasında, büyüklüğü 4'ün üzerinde 23 olmak üzere, toplam 426 artçı sarsıntı yaşanmıştır.

SAKOM'dan alınan ilk bilgilere göre 1'i boğulma sonucunda olmak üzere toplam 21 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 786 vatandaşımız yaralanmıştır. İzmir'de yıkılan ve hasar gören 17 binada arama kurtarma çalışmalarını yürütmek üzere AFAD, JAK, STK'lar ve belediyelerden 3 bin 52 arama kurtarma personeli, 20 arama kurtarma köpeği ile 431 araç görevlendirilmiştir' denildi.

Ege Bölgesi genelinde hissedilen deprem sonrasında İzmir başta olmak depremden etkilenen tüm illerde, alan tarama çalışmalarının devam ettiği belirtildi. Açıklamada ayrıca, jandarma, emniyet ve TSK tarafından JİKU, helikopter ve İHA desteğiyle havadan tarama ve görüntü aktarma çalışmalarının yürütüldüğü kaydedildi.

VALİ KÖŞGER: EKİPLERİMİZİN ULAŞMADIĞI BİNA YOK

Gazetecilere açıklamada bulunan İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, şu ana kadar 4 binanın tam olarak yıkılmış olduğunu tespit ettiklerini aktardı.

Köşger, şöyle devam etti: "10'un üzerinde de yan yatmış bina var. Çok hasarlı binalar da var. Yıkılmış ve hasarlı binalarda arama kurtarma faaliyetleri başlatıldı. Ekipler seferber olmuş durumda. Şimdiye kadar yan yatmış binalardan 70'e yakın vatandaşımız canlı olarak kurtarıldı. Tam yıkılmış binalarda da kurtarılan vatandaşlarımız var. Vatandaşlarımızdan ricam sakin olmaları, hiç kimsenin gereksiz trafiğe çıkmaması. Şu anda İzmir'de trafik kilitlemiş durumda, gücümüzün bir kısmını o tarafa sevk etmek zorunda kalıyoruz. Vatandaşlarımızdan ricam, herkes sakin bir şekilde, boş bir alanda beklesin, bizim açıklamalarımızı beklesin."

Vali Köşger, şu an için bir kan ihtiyacı olmadığına işaret ederek "İlerleyen vakitlerde böyle bir ihtiyaç olursa, onu duyururuz. Vatandaşlarımızdan rica ediyorum. Gereksiz bir şekilde trafiğe çıkıp yolu tıkamasınlar, ambulansların, sağlık ekiplerinin ve AFAD ekiplerinin, iş makinelerinin afet bölgesine erişmesini zorlaştırıyor bu. Tüm vatandaşlarımızdan özellikle bunu rica ediyorum. Panik yapmamalarını, sakin olmalarını rica ediyorum. Devlet tüm gücüyle seferber olmuş durumda. Ekiplerimizin ulaşmadığı bir bina yok şu anda. Tüm binalara ulaşılmış durumda ve tüm binalarda çevre emniyetini güvenlik güçlerimiz alıyor. Güvenlik güçlerimize kimse zorluk çıkarmasın. Bizim almaya çalıştığımız tedbirler içeriden bir canın daha kurtarılması için." diye konuştu.

Profesyonel olmayanların arama kurtarma çalışması yapmaması gerektiğini belirten Köşger, "Ekiplerimiz gereken tüm faaliyetleri yapacak. Tüm İzmir'e, tüm Türkiye'ye geçmiş olsun diyorum." dedi.

Köşger, bazı enkazlardan ceset çıkartıldığını ancak sayının tam net olmadığını aktararak "İlçelerimizden sıkıntı intikal etmedi, Seferihisar'da kısmi bir tsunami oldu. Orada bir vatandaşımızın yaralandığı bilgisi var. Onun dışında kırsal alanda bir sıkıntı yok." ifadesini kullandı.

ÖNEMLİ UYARI!

Uzmanlar telefon hatlarının çökmemesi vatandaşların internet üzerinden (Whatsapp vb.) görüşmelerini yapması konusunda uyarıda bulundu.

"TÜRK KIZILAY BÖLGEYE 48 PERSONEL, 16 ARAÇ GÖNDERDİ"

Açıklamada, Ankara, Erzurum ve Diyarbakır'dan 3 askeri kargo uçağıyla çevre illerden AFAD ve Jandarma Arama Kurtarma (JAK) personeli, araç ve ekipmanların bölgeye sevk edildiğine yer verilerek, Türk Kızılay tarafından bölgeye 48 personel, 16 araç ve 25 bin 500 kişiye hizmet verebilecek mobil mutfak ve ekipmanlarının gönderildiği kaydedildi.

UMKE ve 112 Acil Yardım ekiplerinden 53 araç ve 189 personelin bölgede görevlendirildiği belirtilen açıklamada, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından da 5 milyon lira acil yardım ödeneğinin bölgeye gönderildiği aktarıldı.

ÜÇ BAKAN İZMİR'DE: YARALAR SARILACAK

Ege Denizi Seferihisar açıklarında meydana gelen 6.6 büyüklüğünde depremde etkilenen İzmir'e gelen eski Başbakan ve İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'den bölgede oluşturulan kriz masasında şu açıklamaları yaptı.

BİNALİ YILDIRIM: Her türlü tedbir alınıyor. Artçılara karşı da vatandaşlarımızın çok daha duyarlı olmasında fayda var. Uzmanlar bunu da öneriyorlar. Açık alanlarda gerekli iaşe ve konaklama imkanları alınmaya devam ediliyor. Depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralı vatandaşlarımıza şifalar diliyorum:

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI MURAT KURUM: KAN İHTİYACI SÖZKONUSU DEĞİL

Bugün saat Seferihisar açıklarında 6.6 deprem meydana geldi. Ardından 114 artçı deprem meydana geldi. Bu deprem Çanakkale, Muğla, Manisa, Aydın illerimizde hissedildi. Arama tarama faaliyetleri şu an için bütün illerimizde devam ediyor. Diğer illerimizde herhangi bir sorun ve problem şu an için gelmedi. Ekiplerimiz yoğun bir şekilde çalışmaktadır. Şu an için 17 tane enkazımız var. Enkaz altında vatandaşlarımız var. 12 vatandaşımız hayatını kaybetti. 522 yaralı vatandaşımız var. Yaralı vatandaşlarımıza hastanelerde her türlü müdahale yapılmaktadır. Herhangi bir kan ihtiyacı söz konusu değildir. 4 binamız tamamen çökmüş durumda. Her enkazın başında bir arama kurtarma ekibimiz fiilen çalışmaktadır. Her binanın başındaki ekiple AKOM irtibat halindedir. Şu an 1227 arama kurtarma ekibimiz sahada fiilen çalışmaktadır. Kızılayımız ve yardım kuruluşlarımız 12 bin kişiye sıcak yemek vermişlerdir. Alanların sorumluları ihtiyaçları an be an kriz merkezine aktarmaktadır. AFAD'dan sorumlu Bakan Yardımcımız İsmail Çataklı ve diğer bakan yardımcılarımız fiilen koordinasyonu birlikte yürütmektedirler. Jandarmamız eliyle 2 bin kişilik çadırlarımızı toplanma alanlarında kuruyoruz. Muhtarlarımızla takibimizi kaymakamlık eliyle yürütülüyoruz. Oradaki gıda, yardım, giyecek ihtiyaçlarını Afet Koordinasyon Merkezi'nden her türlü yardım yapılmaktadır. Elektrik, su konusunda problemimiz yok. Ancak tedbiren kestiğimiz yerler var. Herhangi bir altyapı hasarı söz konusu değil. İlk etapta barınma ve arama kurtarma çalışmalarını yürütüyoruz. Herhangi ihtiyaç ve eksiklik söz konusu değil. Eş zamanlı olarak hasar tespit çalışmalarına başladı. Binaların hasar durumuna göre süreçte mülk sahiplerine bildirilecek. Trafikle ilgili tedbir amaçlı önlem alınmıştı şu an bir problem söz konusu değildir, bütün yollarımız açıktır. Vatandaşlarımıza bir uyarı yapmak gerekirse, hasarlı binalara hiçbir şekilde girmesinler. Bizim toplanma alanlarında kaymakamlıklar eliyle barınma ihtiyaçlarını giderebilirler. Biz bugüne kadar sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla bütün şehirlerde, afetlerde bakanlarımızla elbirliğiyle yaraların sarılması için hızlı bir şekilde yaptık. Dün Dinar'da, Malatya'da, Giresun'da, Elazığ'da ne yaptıysak hızlı ve süratli bir şekilde yapılacaktır. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.

TARIM VE ORMAN BAKANI BEKİR PAKDEMİRLİ: HEPSİNİ SAĞ SALİM ÇIKARMAK ORTAK AMACIMIZ

Deprem anında Cumhurbaşkanımızla İstanbul'da randevum vardı. Yolda haber alınca yönümüzü bu tarafa çevirdik. Sahaya intikal ettim, hasarlı binaları gezdik. Önceliğimiz canların kurtarılmasıdır. Sahada Buse kızımızla, ablasıyla konuştuk. Buse kızımızın yanında bir arkadaşımız daha var İnci kızımız. Arkadaşlar bunlarla ilgili çalışmaları yapıyorlar. İnşallah daha çok Buselerimiz kurtulur. Enkazlar kimisi tamamen yıkılmış, ağır yıkılanlar var, sadece birinci katın altında çıkarılmayı bekleyen vatandaşlarımız var. Ekiplerde hiçbir eksiklik yok. Sahada yeterince AFAD personel, ekipman, personel sevk edilmiş durumda. Yavaş yavaş ilerlememiz gerekiyor. Binaların altında kalanlara zarar vermememiz öncelik olmalı diye düşünüyorum. Meteorolojik olarak özellikle İzmir'deki yağış durumuna baktık. 1 haftaya yakın İzmir ve çevresinde yağış beklenmiyor. Özellikle evine girmek istemeyen vatandaşlarımıza bu bir artı olacaktır diye düşünüyorum. Gece beklenen en yüksek sıcaklık 8 ila 11 derece arasında. Gündüz beklenen 19-22 derece arasında. Özellikle hem basın mensuplarımızdan, hem İzmirli hemşerilerimizden özellikle hasarlı bölgelerde teyakkuz halinde olmaları. Gürültü yapılmaması, ses çıkarılmaması, mümkün mertebe işi olmayanların buralara girmemesi. Bu konuda tedbirler alınıyor ama hatırlatma fayda var. Özellikle valiliğimize teşekkür ediyorum. Sahada çıt çıksa buranın haberi olacağı ölçüde organizasyon yapıldı. Maalesef çok üzücü Bayraklı'daki binada 3 hamleyle 7. kata ulaşabildim. Ümidimiz buradan da sağ salim çıkarmak. İnşallah hepsini de enkazın altından çıkarmak olacak amacımız. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Yaralılara şifalar diliyorum.

ADALET BAKANI ABDULHAMİT GÜL:
CEZA VE İNFAZ KURUMLARINDA CAN KAYBIMIZ YOK

Devletimiz bütün imkanlarını seferber etmiştir. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Yaralılara acil şifalar diliyorum. Tüm çalışmalarımız seferber edilecektir. Adli hizmetlerimiz kesintisiz devam etmektedir. Ceza infaz kurumlarında ölü ve yaralı haberi intikal edilmemiştir. Can kaybı söz konusu değildir. Krizi burada yürüteceğiz, ortak hareketle, ortak dualarla, ortak dualarla el birliği ile hareket edeceğiz. Tekrar geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Şu anda Buse kızımız da çıkartılıyor. İnşallah hepsi çıkartılacaktır. Dualarımız onlarla beraberdir.