İtalya'da salgından en çok etkilenen Lombardiya'da eski bir hastanede görevlisi Dr.Renato Favero, bu fikri suni solunumun cihazları için kapak üreten "Isinnova" adlı İtalyan şirkete sundu.

İtalyan mühendisler, Easybreath markalı maskesini modifiye ederek, hastanelerdeki oksijen tüplerine bağlanabilen solunum cihazı görevini getirecek hale soktu. Decathlon mağazası da bu gelişmeler üzerine maskenin teknik planlarını mühendislere gönderdi.

Isinnova, bir 3D yazıcı kullanarak, modifiye maske ve hastane tüpleri arasındaki bağlantı parçalarını geliştirdi. Şirket, mümkün oldukça, hastanelerin kullandığı borulara uyum sağlayan standart parçalar ürettiğini bildirdi.

La Repubblica gazetesine göre, ilk prototip Brescia kentindeki iki hastanede test edildi ve "sonuçların cesaret verici" olduğu açıklandı. Maskelerin en yakın zamanda yeterinde solunum cihazı olmayan hastanelere gönderilmesi bekleniyor.

Ticari amaçlar dışında proje herkesin kullanımına açık

Şirket olası spekülasyonları önlemek adına geliştirdiği projenin patentini aldı. Fakat tüm proje internette mevcut ve ticari amaçlar dışında, dileyen herkes planları indirip maskeyi modifiye edebilir.

Decathlon sözcüsü ise "koronavirüs salgınıyla mücadele etmeyi amaçlayan tüm girişimleri destekliyoruz, fakat ürünlerimizin tıbbi kullanım için olmadığını ve bu nedenle en tedbirlerin alınması gerektiğini hatırlatmak istiyoruz" diye konuştu.

Mağaza, maskenin bu alanda kullanılması için Avrupa'daki bazı araştırma merkezlerini teknik olarak desteklediklerini doğruladı.