İşsizlik, gençlerdeki maneviyat eksikliği ve ailelerin çocuklarına sevgi, merhamet göstermemesi, uyuşturucu batağını derinleştiriyor.

BAŞLAMA YAŞI 9’A KADAR DÜŞTÜ

Araştırmalara göre bağımlılık yapıcı maddeye başlama yaşı 9’a kadar düştü. Bu nedenle ergenlik dönemi madde kullanımı açısından en riskli dönem. Türkiye’de en çok uyuşturucu madde kullanımı 25-29 yaş arası kişilerde görülüyor. Türkiye sentetik uyuşturucuya bağlı ölümlerde Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada. Uyuşturucu kullanımına bağlı ölümler son 13 yılda %1833 artış göstermiş. En yüksek ölüm sayısı ise İstanbul’da.

İSTANBUL İLK SIRADA

Uyuşturucu sebebiyle yaşanan ölümlerde ilk 5 ilimiz şöyle: İstanbul, Antalya, Adana, Gaziantep, Ankara. Araştırmalar gösteriyor ki kullanıcıların %60,6’sının aylık gelir düzeyleri 1000 TL’nin altında. Bu durum ve uyuşturucu fiyatlarının yüksekliği, kullanıcıları değişik suçlar işlemeye de itiyor. Tedavi gören hastaların %53,90’nı işsiz, %10,44’nün düzenli işinin olmadığı, % 31,68’nin düzenli işi olduğu ve %2,71’nin ise öğrenci olduğu istatistiklere yansımış durumda.

İŞSİZLİK KULLANIMI TETİKLİYOR

Aynı zamanda uyuşturucu kullanımı eğitim düzeyi düşük kişileri de çok çabuk etkisi altına alıyor. Dağılıma baktığımızda tedavi gören hastaların; %70,7’si ilk ve ortaöğretim mezunu, %24,4’ü lise mezunu, %3,3’ü yüksekokul mezunu, %1,7’si hiç okula gitmemiş olduğu görülüyor. Düşük eğitim seviyesi, işsizlik, borçlanma, göç, fuhuş ve şiddet madde kullanımını tetikleyen faktörler arasında yer alıyor ve son yıllarda da bu faktörler hızla artış gösteriyor.

“BENİM ÇOCUĞUM YAPMAZ” DEMEYİN

Okul önlerini torbacı tabir edilen satıcılar mesken tutmuş durumda. Öğrencileri tuzağa düşürmek için yoğun çaba sarf ediyorlar. Toplumsal sahiplenme olmaz ise bağımlılık sorunu ve sonuçları büyük ölçüde sadece bağımlıların ve ailelerinin yaşadıkları ve katlandıkları bir sorun haline geliyor. Toplum olarak bu konuya duyarlı olmamamız ‘’benim çocuğum yapmaz’’ tutumlarımız tuzağa düşen gençlerin sayısını her geçen gün artırıyor.

UYUŞTURUCU TERÖRÜ DE BESLİYOR

Madde kullanan kişi ilk zamanlarda düşük rakamlarla elde edebiliyorken bağımlılık arttıkça dozda artar, bu da ciddi rakamlardır. Kişi bunun üzerine maddeye ulaşabilmek için gasp, soygun, hırsızlık yapar. Öte yandan madde kullananlarda hastalıklara yakalanma riski artar: Felç, kalp krizi, AIDS, kanser, Frengi, Verem… Uyuşturucu terör olaylarında artışı da besler. Terör örgütleri uyuşturucu kaçakçılığı yapmaktadır. Ne kadar çok kişi uyuşturucu tuzağına düşerse o kadar para akışı olacaktır.

Zaman zaman haberlere de yansıyan, bonzai krizine giren gençlerin halleri yürekleri burkuyor. Bağımlıların kendinden geçmiş, bilincini tamamen yitirmiş durumları görenlerin içini acıtıyor

Belki kullanabilirim sorusu ile başlayan süreç, korku ve merak ile ateşlenir ve daha sonra içinden çıkılmaz bir paradoksa girilir.

Yazının devamı için tıklayın...

.