"TürkAkım Projesi Deniz Bölümünün Tamamlanması Töreni"ni Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in konuşmalarıyla gerçekleştirildi.

TürkAkım Projesi'nin deniz bölümüne döşenecek son boru, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatıyla indirildi

Hem Başkan Erdoğan'ın hem de Rusya Devlet Başkanı Putin'in törendeki konuşması büyük alkış aldı. Her iki lider de Türk Rus dostluğuna değindi.

Başkan Erdoğan'ın konuşmasından notlar;

Enerji işbirliği alanında attığımız yeni bir adıma daha şahitlik etmek üzere bir aradayız. 2014'te ilk adımını attığımız 2016'da somut çerçeve kazandırdığımız bu tarihi projenin son aşamasına gelmiş bulunmaktayız. TürkAkım Rus dostlarımızla hem ikili ilişkiler açısından tarihi bir projedir.

Bugün tamamlanan deniz kesimi Karadeniz'den paralel ilerleyen 2 ayrı hat olarak döşendi. Kıyıköy'deki alım terminalinin inşaatı devam ediyor. 31.5 milyar metreküp doğal gaz taşıyacak projede komşularımız ve bölgemiz açısından da pek çok avantajı bulunuyor. En az yarısını Avrupa'ya göndermeyi düşünüyoruz. Bursa, Kocaeli, İzmir, İstanbul gibi yeni tedarik bölgeleri oluşacaktır. Türkiye transit risklere maruz kalmadan hem kendisinin hem de Avrupa'nın doğal gaz taleplerini karşılayacağız.

BİZ RUSYA İLE İLİŞKİLERİMİZİ DİĞER ÜLKELERİN DAYATMALARINA GÖRE BELİRLEMEDİK

Doğal gazın önemi artıyor. Burada önemli olan ekonomik olarak hayata geçirilebilir olmasıdır. Doğal gazı nereden nasıl temin edileceğine saygı duyulmalıdır. Türkiye Rusya'dan 1987'den bu yana 387 metreküplük doğal gaz alımı gerçekleştirmiştir. Bu tablo enerji alanındaki ilişkilerimizin her türlü sınamayı geçmiş olduğuna şahit. Bizim için rusya Federasyonu uzun vadeli işbirliği yapabileceğimiz güvenilir bir dost ve önemli bir doğal gaz tedarikçisidir.

Biz Rusya ile ilişkilerimizi diğer ülkelerin dayatmalarına göre belirlemedik. Hem bölgemizde hem de küresel alanda barışın ve istikrarın temini için Rus dostlarımızla çaba harcadık. Özellikle Suriye'de önemli katkılarını gördük. Akkuyu Nükleer Santral projesini de Rusya ile hayata geçiriyoruz.

2019'DA KARŞILIKLI KÜLTÜR VE TURİZM YILI OLARAK KUTLAYACAĞIZ

Hedefimiz 100 milyar dolarlık ticaret hacmidir. Turizmde ilk 9 ayda 5,1 milyon Rus turist ile yeni bir rekora da imza attık. 2019'da karşılıklı Kültür ve Turizm Yılı olarak kutlayacağız. Etkinlikler halklarımızın birbirini iyi tanımalarına vesile olacaktır.

PUTİN: TÜRKİYE İLE NEDEN OLMASIN?

Erdoğan'ın ardından sözü Rusya lideri Putin aldı. Putin'in konuşmasından öne çıkanlar ise şöyle:

"Sayın Erdoğan 100 milyar dolar ticaret hacminden bahsetti. Biz bu sene Çin ile ulaşacağız. Türkiye ile neden olmasın? Buna da imza atacağız. Bu tören Rusya-Türkiye arasındaki işbirliğinin seviyesini gösteriyor. Projeye adı veren Sayın Erdoğan'dır, TürkAkım ismini vermiştir. Hızlı süre zarfında projenin önemli kısmı tamamlandı. Birlikte büyük bir çalışma yaptık. TürkAkım projesinin deniz kısmı bugün tamamlanıyor. Doğalgazın sevkiyatı basit bir şey değildir. Yüksek teknoloji ile yapılan bir süreçtir. Doğalgaz en ekolojik çevre dostu bir enerji kaynağıdır.

"GÜVEN OLMADAN YAPAMAZDIK"

13 sene önce Erdoğan ile birlikte Mavi Akım boru hattını açmıştık. 13 sene boyunca bu proje en zor şartlarda güvenli bir şekilde faaliyet gösteriyor. TürkAkım, Türkiye'yi önemli bir doğal gaz merkezi haline getirecek ve Türkiye Cumhuriyeti'nin konumuna da olumlu etki yapacaktır. Doğalgaz sevkiyatı Türkiye ekonomisine güç katacak. Erdoğan'a da gösterdiği cesaret için teşekkür etmek istiyorum. İki ülke arasında güven olmadan böyle bir proje gerçekleştirmek mümkün değil."