CHP kurultayı'na ilişkin açıklama yapan Tekin ;

"Kurultayımızı yasal nedenlerle salgın koşullarında yapmak zorunda kaldık. Delegelerimiz birçok risk alarak, fedakarca Kurultayımıza geldiler, oylarını kullandılar, Sayın Genel Başkanı ve Parti Meclisi üyelerini seçtiler. Seçilen bütün arkadaşlarımızı da tebrik ediyorum. İktidar hedefini ortaya koymak çok önemli. Ancak bu hedefe ulaşmak için geçmiş dönemde yaptığımız hatalardan ders çıkartmamız gerekiyor.

1989 yılında yapılan yerel seçimlerde SHP yüzde 28,7 oy aldı. Birinci parti oldu. Tüm Türkiye'de 652 belediye kazandık. Adıyaman, Ağrı, Diyarbakır, Mardin dahil 34 ili yönetmeye başladık. Ankara, İstanbul, İzmir'de yeni bir sayfa açtık. Ancak bu başarıyı iyi yönetemedik. En önemli nedeni belediye başkanlarının parti içi politikaya girmeleridir. Belediye Başkanları örgüte müdahale etmeye, delege belirlemeye başlayınca örgüt içi bazı ayrışmalar ortaya çıktı. Belediye Başkanları ve İl Örgütleri arasındaki koordinasyon kayboldu.

Genel Merkez, yönetim zaafiyeti yaşadı. Hizipler ortaya çıktı. Yerel ve genel politikalara karar vermesi gereken genel merkez, belediye başkanlarının etki alanına girince, politika üretmekte de zorlandık. Dolayısıyla en tehlikeli iş belediye başkanlarının kamu görevini bir kenara bırakıp kamu kaynaklarıyla parti içi politikaya müdahil olmasıdır. Bu ahlaken de yanlış. Siyaseten de yanlış. Daha önemlisi Belediye Başkanlığı göreviyle bağdaşmayacak bir iştir. Belediye Başkanı'nın görevi toplumun tamamına hizmet sunmak.

Belediyecilik yapmak. Örgüt ve parti içi politika başka bir iş. İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlarımız Sn. Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş buna dikkat ettiler. Kendilerine teşekkür ediyorum. Aynı dikkati göstermeyen arkadaşlarımız da oldu. Bu gidişata engel olmak gerekir. CHP'nin belli teamülleri, gelenekleri var.

Bunlar zamanın sınavından geçmiş kurallardır. Tecrübe var. Birikim var. Bu birikimi yok sayarsanız başarıya ulaşamazsınız. O yüzden özellikle Genel Başkanımız ve MYK üyelerimize büyük sorumluluk düşüyor. Bu sorumluluğu yerine getirmelerini umuyorum." ifadelerini kullandı.