İsrailli rakibiyle eşleşmemek için Japonya'nın başkenti Tokya'da düzenlenen 2020 Olimpiyat Oyunları'ndan çekilen Cezayirli judocu Fethi Nourine, 10 yıl spordan men cezası aldı. Yaz aylarında düzenlenen oyunlarda Nourine "Filistin'in mücadelesi benim mücadelemden daha büyük" diyerek Tokyo'dan ayrılmıştı.

Uluslararası Judo Federasyonu, son olimpiyat oyunlarda 73 kiloda mücadele ederken oyunlardan çekilen Nourine ve antrenörü Amar Benikhlef hakkında yürütülen disiplin soruşturmasının tamamlandığını açıkladı. Otuz yaşındaki Cezayirli sporcu ve antrenörü hakkında 'olimpiyatları politik ve dini propaganda amacı ile kullanma' gerekçesiyle 10 yıl spordan men cezası verildi.

İKİNCİ ÇEKİLİŞİ

Federasyon, olayın 'kabul edilemez olduğunu' vurgularken Nourine ve Benikhlef'in karara itiraz etmek için Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesine (CAS) başvuru hakkı bulunuyor. Cezayirli judocu, olası son 32 turu eşleşmesinde İsrailli sporcu Tohar Butbul ile karşı karşıya gelmemek için oyunlardan çekilmişti. Nourine, daha önce yine Tokya'da düzenlenen 2019 Dünya Şampiyonası'ndan aynı gerekçeyi sunarak ayrılmıştı.

Cezayir, Libya ve Tunus ile birlikte Kuzey Afrika'da İsrail'i tanımayan üç ülkeden bir tanesi.