Filistinli analist ve gözlemciler, İsrail'deki hükümetin kuruluşunun birinci yıl dönümü vesilesiyle, dün ilk kez Golan Tepelerinde kabine toplantısını gerçekleştirmesinin arkasında İsrail'in, Suriye krizinden yararlanarak işgal ettiği bölgeyi sahiplenmeyi hedeflediğini belirtti.

İsrail parlamentosu Knesset'in Arap üyesi Mesud Ganayim, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, işgal altındaki Golan'da yapılan kabine toplantısının hedefinde Suriye konusunda Cenevre'de bir araya gelen uluslararası taraflara, "Siyasi şartlar ne olursa olsun Golan Tepeleri Şam'a verilmeyecek." mesajı vermek olduğunu söyledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun iç hesaplamaları olduğunu savunan Ganayim, "Netanyahu, bununla halkına İsrail'in güvenliğini sağlayacak tek kişinin kendisi olduğunu söylemeye çalışıyor. İsrail'in resmi makamlarından Golan Tepeleri'nin İsrail topraklarının bir parçası olduğuna dair ilk kez yapılan açıklamalar tehlike arz ediyor." diye konuştu.

Netanyahu'nun, Arap dünyası ve özellikle de Suriye'nin geçirdiği şu zor dönemde yeni kazanımlar peşinde olduğunu belirten Ganayim, Netanyahu'nun güç kullanarak Golan Tepelerindeki İsrail egemenliğini sağlamak istediği değerlendirmesinde bulundu.

Gazze'deki el-Ümme Üniversitesi'nin Edebiyat Fakültesi Dekanı yazar Adnan Ebu Amir, İsrail hükümetinin Golan Tepelerindeki kabine toplantısıyla ABD, Rusya ve diğer uluslararası taraflara doğrudan "Suriye durumu ve konumu ne olursa olsun Golan Tepeleri İsrail'in kontrolünde kalacak." mesajı verdiğini vurguladı.