İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne göre: İsrail ırk ayrımcılığı(apartheid )suçu işliyor, BM yaptırım uygulamak zorunda.


İnsan Hakları İzleme Örgütü 213 sayfalık bir raporda, İsrail'in Roma Tüzüğü tarafından belirlenen ırk ayrımcılığı suçlarının yasal tanımını yerine getirdiği belirtildi.


ABD merkezli sivil toplum kuruluşu olan İnsan Hakları İzleme Örgütü, son dönemlerde İsrail'in Filistinlilere yönelik şiddet ve ırk ayrımcılığı karşısında sessizliğini bozarak 43 yıllık tarihinde ilk kez İsrail'i insan hakları ihlali ve Filistinlilere karşı uyguladığı ırk ayırımcılığı suçu ile suçladı.


İnsan Hakları İzleme Örgütü, Salı günü yayınlamayı planladığı 213 sayfalık ' İsrail Makamları tarafından Uygulanan Irk Ayrımcılığı ve Şiddet Suçları'nı kapsayan raporda İsrail makamlarının 'Irk ayrımcılığı eşiğini geçtiği' varsayımdan hareketle, Uluslararası Ceza Mahkemesi Roma Tüzüğü tarafından belirtilen ırk ayrımcılığı kapsamında bir ırkın, başka bir ırk grubu veya gruplar üzerinde, sistematik hakimiyet ve baskı kurmaya yönelik kurumsal rejim suçlarının yasal tanımını yerine getirdiği belirtildi.


İnsan Hakları İzleme Örgütü başkanı Kenneth Roth, Birleşmiş Milletler'i bu iddiaları araştırmaya ve bu konuda gerekli adımlar atılana kadar İsrail'e karşı silah ambargosunun uygulanması gerektiği konusunda çağrıda bulundu.


İsrail'in önde gelen Sivil Toplum Örgütü olan B't Selam da Ocak ayı içerisinde benzer bir bildiri yayınlamış idi.