El-Halil kentine bağlı Eski Belde'de "Kurtuba İlköğretim Okulu"nda iki katlı eski bir yapıda eğitim gören Filistinli öğrenciler karşılaştıkları bu zorluklara rağmen eğitimlerini tamamlamaya çalışıyor.Onuncu sınıf öğrencisi Melek Ebu Selim, İsrail askerleri ve Yahudi yerleşimciler tarafından devamlı olarak korku ve aşağılanmaya maruz kaldığını belirterek, "Okuluma gittiğimde korku içerisindeyim. Dört askeri kontrol noktasından geçerek devamlı çantam kontrol ediliyor." dedi.

ÖLÜMLE KARŞI KARŞIYAYIZ

Okul yolunda yerleşimciler tarafından hakarete maruz kaldığını, bazen de ayaklar altında ezilmeye çalışıldığını ve daha sonra taciz ile suçlandığını dile getiren Selim, "Okulumuzun bitişiğinde oturan yerleşimci Atana ismindeki biri tarafından birçok kez saldırıya uğradım." ifadelerini kullandı. Bir diğer öğrenci Sacide en-Neccar da Her gün öldürülmekle karşı karşıyayız. Burada kalmamızın nedeni ise yerleşimciler tarafından hedef alınan Filistinlilerin varlıklarını korumaktır" dedi.

Okulu yakmak istediler

Okul Müdürü Nevara Nassar ise okun yerleşimciler tarafından birkaç kez yakılmak ve yıkılmak istendiğini belirterek şunları kaydetti: “Şuraya bakın, herhangi bir öğrenci veya öğretmen askerlerin izni olmadan giriş-çıkış yapamıyor. Burada en temel haklarımız ihlal ediliyor. Her gün güvenliğimiz tehlike altında. Kendi öğrencileri onlarca askerin koruması altında güven içerisinde eğitimlerini alıyor. Maalesef bizim evlatlarımız korku içerinde eğitimlerini sürdürüyor.”

Eşsiz acılar çektiler

El-Halil ilçe milli eğitim müdürü olan Cemal en-Neccar da Kurtuba okulu öğrencilerinin eşsiz acılar çektiğini ifade ederek, "Burada evler, toprak, yol ve okullar her şey yerleşimciler tarafından hedef alınıyor. Kurtuba okulunun tam karşısında Üsame Bin Munkiz adında Filistinlilere ait bir okul vardı. Yahudiler 1980'lerde orayı kendilerine ait bir okula çevirdiler." bilgisini aktardı. Eski Belde bölgesinde yaşayan yaklaşık 400 Yahudi yerleşimci bin 500 asker tarafından korunuyor.