Zorlu geçen seçim sürecinin ardından hükümet kurma belirsizliğiyle uğraşan İsrail'de koronavirüs aşılamasıyla ilgili de pürüz çıktı. Jarusalem Post gazetesinin haberine göre, ABD'li ilaç şirketi Pfizer ülkeye aşı sevkiyatını durdurdu. Koronavirüs aşılama oranının en yüksek olduğu ülkelerden İsrail'in son 2,5 milyon doz aşının parasını halen ödemediği belirtildi. Ülkeye pazar günü iletilmesi beklenen 700 bin doz aşının sevkiyatı ertelendi.

Üst düzey Pfizer yetkililerinin, geçiş sürecindeki hükümetin ödeme yapmayacağından endişeli olduğu ve şirketin bundan yararlanmak istemediğini söyledikleri yazıldı. Habere göre şirket yetkilileri, organize bir ülkede böyle bir durumun nasıl yaşanabileceğine anlam veremiyor.

Jarusalem Post haberinde şirketin, geçen kasım ayında yapılan anlaşma gereği ilk teslimatı yaptıklarını açıkladığı vurgulandı. Anlaşmanın güncellenmesi ve ek aşı sevkiyatı için görüşmelerin sürdüğünü ifade ettiler.

"Muz cumhuriyeti" yakıştırması

Ordu Radyosu ise Pfizer yetkililerinin İsrail'i "muz cumhuriyeti" olarak gördüğünü aktardı.

İsrail resmi bakamlarından konuyla ilgili açıklama gelmedi.

Aşı ve ödeme krizinin hükümet kurma gerilimiyle bağlantılı olduğu dillendiriliyor.

Ülke, 9 milyonun üstündeki nüfusunun 5 milyon civarını koronavirüse karşı aşılamış durumda. Tel Aviv yönetimi, Pfizer ile Alman BioNTech firmasının ürettiği aşının yanı sıra ABD'de geliştirilen Moderna ve İngiliz Oxford Üniversitesi-İsveç ilaç şirketi AstraZeneca aşısını da kullanıyor.

2020'den bu yana tüm dünyanın mücadele ettiği COVID-19 salgını nedeniyle İsrail'de 6 binden fazla kişi hayatını kaybetti.