Filistin Esirler Cemiyeti’nden yapılan açıklamada, işgalci İsrail askerlerinin 2015 yılının Ekim ayında başlayan ‘Kudüs İntifadası’ndan bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs’te değişik yaşlarda 615 Filistinli kadını gözaltına aldığı belirtildi.

Bu arada, rapora göre gözaltına alınan kadınlardan 90’nın tutuklandığı ve yargılandığı kaydedildi.

Öte yandan, Filistin Esirler Cemiyeti’nin basın sözcüsü Riyad el-Eşkar, yaptığı açıklamada, “İşgalci İsrail makamları, Filistinli kadınlar arasına korku salmak için, hukuksuz ve asılsız bir şekilde onları gözaltına alıyor, çünkü Filistinli kadınların direnişin önemli bir parçası olduğunu biliyorlar.” ifadelerini kullandı.

Filistin resmi kaynaklarına göre, işgalci İsrail hapishanelerinde 450'si idari tutuklu, 12'si milletvekili, 300'ü çocuk ve 56’sı kadın olmak üzere yaklaşık 6 bin 500 Filistinli bulunuyor.

İşgalci İsrail, "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamayla Filistinlileri istihbarata dayalı olarak 1 ila 6 ay alıkoyabiliyor.

Tutuklunun, "İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde askeri hâkim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.