İran'da düşen ve 176 kişiye mezar olan uçak kazasıyla ilgili dünyanın beklediği açıklama sonunda geldi. İran, Ukrayna Hava Yollarına ait uçağın "hassas bir nokta" üzerinden geçerken "insan hatası" nedeniyle kazara düşürüldüğünü açıkladı. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani "affedilmez bir hata ve facia" derken, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif özür diledi.


TRUDEAU VE ZELENSKİY'DEN ART ARDA AÇIKLAMAR GELDİ

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, İran'ın itirafı sonrası yaptığı açıklamada, "İran'ın Boeing 737 uçağının insan hatası nedeniyle düşürüldüğünü kabul etmesinin ardından ihtiyacımız olan şey müzakere ve hesap verilebilirlik" dedi.

Trudeau, "İran bugün uçağı kendilerinin düşürdüğünü kabul etti. Şu an odaklandığımız şey, hayatını kaybedenlerin aileleri ve sevdikleri için adalet, hesap verilebilirlik ve şeffaflık. Bu ulusal bir trajedi, bütün Kanadalılar beraber yastalar" ifadelerini kullandı.

Trudeau'nun açıklaması, Kanada'nın İranlı yetkililer ile tam ve detaylı bir soruşturma için yüzde 100 iş birliği konusunda kararlılığının göstergesi olarak değerlendirildi.

Ukrayna Başbakanı Volodimir Zelenskiy yaptığı açıklamada, İran'ın suçunu kabul etmesini, özür dilemesini ve sorumluların cezalandırılmasını talep etti. Zelenskiy, kazada hayatını kaybedenlerin yakınlarına tazminat ödenmesini gerektiğine de dikkat çekti.