İran Yargıtayının, geçtiğimiz günlerde 27 kişi hakkında verilen idamkararlarını onadığı iddiası endişeye neden oldu.
İran İnsan Hakları Aktivistleri Ajansı (HRANA), İran Yargıtayının, 2009 ve 2011 yılları arasında İran İstihbarat Bakanlığı tarafından gözaltına alınan ve "rejime karşı propaganda ve silahlı eylemlere katılmak" gibi suçlardan dolayı idama mahkum olan 27 kişi hakkındaki kararı onadığını iddia etti.

İnsan hakları ihlalleri konusunda sıkça eleştirilen Tahran yönetimi hakkındaki söz konusu iddia, endişeleri de beraberinde getirdi.

Uluslararası Af Örgütü tarafından hazırlanan "İran 2015" raporunda, yılın ilk altı ayında yapılan araştırmalar sonucu, çeşitli suçlardan dolayı yargılanan 694 kişinin idam edildiği belirtilmiş, bunun 2005 yılından beri ilk defa rekor sayıya çıktığı ve ortalama her üç günde bir insanın idam edildiği ifade edildi.

"İran muhalif grupları hain olarak niteliyor"

Konuyla ilgili açıklama yapan Stratejik Düşünce Enstitüsü(SDE) Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Şahin, İran'ın Ortadoğu bölgesinde idam uygulayan ülkelerin en başında geldiğini söyledi.

Şahin, İran'ın özellikle 1980-88 yılları arasında yaşanan İran-Irak savaşı süresince muhalif grupları hain olarak adlandırarak, rejime karşı olanları idam ettiğini belirtti.

"Her ay Kürtlerden birkaç kişinin idam edildiğine şahit oluyoruz"

İran'da özellikle rejime tehdit olarak görülen Kürtlere yönelik idamların göze çarptığını dile getiren Şahin, "Özellikle İran-Kürdistan Demokrat Partisi üyelerine yönelik ciddi bir idam politikası yürütüldüğünü biliyoruz. Ayrılıkçılık olmasa bile rejime tehlike gördükleri zaman hemen her ay Kürtlerden birkaç kişinin idam edildiğine şahit oluyoruz" diye konuştu.