İngiltere'de tüketici fiyatlarında yıllık artış oranı Temmuz ayında yüzde 10'u geçti. Enflasyon 1982'den bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktı.

Temmuz ayında fiyatlar geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,2 arttı. Haziran ayında yüzde 9,4 olan yıllık enflasyonun Temmuz'da yüzde 9,8 olması bekleniyordu.

Tüketici fiyatları bir önceki aya göre de yüzde 0,6 arttı. Haziran ayında fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 0,8 yükselmişti. Temmuz ayı için beklenti yüzde 0,4 artış olacağı yönündeydi.

Çekirdek tüketici fiyatlarında yıllık artış oranı da Temmuz'da yüzde 5,9 olan beklentileri aşarak Haziran ayındaki yüzde 5,8'den yüzde 6,2'ye çıktı. Perakende fiyat endeksi Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0,9 arttı.

ÜRETİCİ GİRDİ FİYATLARI DA ARTTI

İngiltere'de Temmuz ayında üretici çıktı fiyatları bir önceki aya göre yüzde 1,6 ve girdi fiyatları yüzde 0,1 yükseldi.

Yıllık artış ise girdi fiyatlarında yüzde 22,6 olurken, çıktı fiyatlarında yüzde 17,1 olarak gerçekleşti. Beklentiler ise girdi fiyatlarının yüzde 23,1, çıktı fiyatlarının yüzde 16,7 artacağı yönündeydi.

RESESYON RİSKİNİN ÇOK DAHA OLASI

İngiltere Merkez Bankası BOE Başkanı Andrew Bailey faiz oranlarını daha da artırmaya hazır olduğunun sinyalini vermişti. Bununla birlikte temmuzda istifa eden eski İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın yerine gelmek isteyen adaylar faturalarını ödemekte zorlananlara daha fazla yardım sözü veriyor.

Ekonomistler artan maliyet baskıları nedeniyle artık resesyon riskinin çok daha olası görüldüğü İngiltere'ye dair giderek daha da kötümserleşiyor.

4. ÇEYREKTE RESESYON BEKLENİYOR

BOE dördüncü çeyrekte başlayacak ve 2024'ün ilk yarısına kadar sürecek bir resesyon bekliyor ve enerji faturalarının yükseleceği beklentisiyle enflasyonun bu yıl yüzde 13'ü geçeceğini tahmin ediyor. Söz konusu veriler Margaret Thatcher hükümetinin bir ücret-fiyat sarmalını kontrol altına almaya çalıştığı Eylül 1980'den bu yana en kötü ekonomik performansa işaret ediyor.

Bailey enflasyondaki sıçrama için Rusya'yı doğalgaz arzını kısmakla ve Avrupa genelinde elektrik maliyetini yükseltmekle suçladı.

Faturalardaki artış İngiltere genelinde çalışanları daha yüksek ücret talep etmeye itiyor.