İngiltere'de koronavirüs aşısının planlı bir şekilde halka ulaşması için dev bir aşılama programı hazırlanıyor.

The Guardian'da yer alan habere göre, İngiltere'de beklenen koronavirüs aşısı ilk olarak risk grubundaki 22 milyona vurulacak.

EMEKLİ SAĞLIK ÇALIŞANLARI DA SAHAYA İNECEK

Aşılama süreci için sağlık çalışanlarından oluşan büyük bir ekip görevlendirilecek. Deneyimi olmayan sağlık çalışanlarına 2 saatlik online eğitim verilecek. Büyük aşılama projesinde emekli doktor ve sağlık çalışanlarının da görev alması planlanıyor.

'CESUR' VE 'YETENEK' OLARAK KODLANDI

Hazırlanan planlarda, koronavirüse karşı iki aşı adayına verilen kod isimler de görüldü. Pfizer ve BioNTech'in yüzde 95 oranında etkili olduğunu açıkladığı aşı 'Cesur', Oxford ve AstraZeneca'nın ortaklığında hazırlanan aşı 'Yetenek' olarak kodlandı.

ABD'NİN 4 EYALETİNE DAĞITILDI

Bu arada Amerikan ilaç firması Pfizer, koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirdiği aşının pilot dağıtımına ABD'nin 4 eyaletinde başladı.

New York Post gazetesinin haberine göre, Pfizer ile bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech, Kovid-19'a karşı geliştirdiği aşının pilot dağıtımına ABD'nin 4 eyaletinde başladığını duyurdu.


Dağıtımın başlatıldığı Rhode Island, Teksas, New Mexico ve Tennessee eyaletlerinin büyüklüğü, nüfus çeşitliliği ve bağışıklıklama altyapısı dikkate alınarak seçildiği, kentlerde ve kırsal kesimdeki insanlara ulaşılmasının hedeflendiğini ifade edildi.

Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in geliştirdiği potansiyel Kovid-19 aşısının koronavirüse karşı yüzde 90'dan fazla etkili olduğu belirtilmişti.

DÜNYADA SON DURUM NE?

Dünya genelinde tespit edilen toplam vaka sayısı 56 milyon 564 bini aştı. 'Worldometers' internet sitesine göre, dünya genelinde koronavirüs nedeniyle 1 milyon 354 bin 821 kişi yaşamını yitirdi.

Vaka sayısı 56 milyon 564 bin 475'e çıkarken, koronavirüs saptanan 39 milyon 352 bin 858 kişi sağlığına kavuştu. Tedavileri devam eden 15 milyon 856 bin 796 hasta bulunuyor.

En fazla vaka ve ölümün görüldüğü ABD'de 11 milyon 873 bin 727 kişide Kovid-19 tespit edildi, koronavirüs salgını nedeniyle 256 bin 821 kişi hayatını kaybetti.