Amerikan Associated Press haber ajansı, özel haberiyle Çin’de satılan Kuzey Koreli gelinlerin yaşadıkları zorlukları dünyaya duyurdu. Uzmanlar, 90’lı yıllardaki ölümcül kıtlık sırasında on binlerce Kuzey Koreli kadının iş bulma vaadiyle Çin’e kaçırılarak satılmış olabileceğini belirtiyor.

Tek çocuk politikası nedeniyle kız çocuklarının kürtajla aldırıldığı Çin’deki çiftçilerin, Kuzey Koreli kadınlara talip olduğu gözlemlendi.

Komşular da dışladı!

Çin’deki bir köy evinde 11 yıldır engelli kocasıyla yaşayan S.Y. kaçakçıların kendisini sınırdan geçirerek parayla sattığını belirtti. Komşularının kendisini ‘yabancı’ olarak gördükleri için dışlandığını, Çinli yetkililerin kendisini sınır dışı etmesinden ve Kuzey Kore’de işkence görmekten çok korktuğunu ifade etti.

Geride kalan çocuklar, işkence, intihar...

En çok da Kuzey Kore’de bıraktığı çocuklarının özleminin yüreğini dağladığını belirtti. Çinli kocasından çocuk sahibi olmadan önce intihar girişiminde dahi bulunduğunu belirten S.Y. “Buraya ilk geldiğimde bütün gün içiyordum. Neredeyse aklımı yitirmiştim çünkü Kuzey Kore’deki çocuklarım hakkında çok endişeleniyordum” dedi.

S.Y. gibi pek çok kadın, geride çocuklarını bırakarak Çin’e kaçtı. Bu kadınlar ülkede kaçak kaldıkları için, şimdiye kadar gözden uzakta durdular. İşkence görseler de, intihar etseler de kimsenin haberi yok.

9 bin liraya satıldı!

Kendisi için kaçakçılara yaklaşık 9 bin Türk lirasına tekabül eden 15 bin Çin yuanı ödeyen kocasının kendisine iyi davrandığını söyleyen S.Y. herkesin bu kadar şanslı olmadığını belirtti. Pek çok kadının sınır dışı edilerek işkence görmekten korktuğu için bütün eziyetlere katlandığını vurguladı.

Çinli yetkililerin çoğu, Amerikan Associated Press haber ajansının bu konudaki sorularına yanıt vermedi. Çin Dışişleri’nden bir yetkili ise kadın ve çocukların satılmasıyla gittikçe daha güçlü bir şekilde mücadele ederek sonuç aldıklarını ifade etti.