Tüp bebek Tutmasının Belirtileri Neler?

Tüp bebek tedavisi, son yüzyılın en önemli tedavi imkanları arasında bulunuyor çünkü anne baba adayları, doğal yollardan bebek sahibi olamadıkları zaman, tüp bebek tedavisinin sunduğu geniş seçeneklerden faydalanabiliyor, böylece yıllar önce çocuk sahibi olma şansı olmayan çiftler bile güzel sonuçlar elde edebiliyorlar. Tabii ki tedavinin ardından tüp bebek tutmasının belirtileri için beklemeye başlayan anne baba adayları, tam olarak neyi beklediklerini bilemedikleri için bazen heyecanlarına yenilebiliyorlar.

Anne adayından alınan yumurta ve baba adayından alınan spermin laboratuvarda döllendirilmesi ve oluşan embriyonun anne rahmine yerleştirilmesi şeklinde özetlenebilecek olan tüp bebek tedavisinde, başarı oranları son yıllarda hiç olmadığı kadar yükseldi ve bu sayede bebek sahibi olmak isteyenlere gün doğdu.

Tüp Bebek Tutmasının Belirtileri

Tüp bebek tedavisinde embriyonun rahme yerleştirilmesinin ardından doktorunuz dikkatli olmanız gereken konularda sizi bilgilendirecektir ve yaklaşık olarak iki hafta sonra bir kan testi için ziyaret etmenizi talep edecektir. Bu kan testi, idrar kullanılarak uygulanan diğer gebelik testlerine nazaran çok daha yüksek bir doğruluk payına sahip olduğu için, en doğru sonucu onun vasıtasıyla almak mümkün olmaktadır. Bknz: (Tüp bebek tutmasının belirtileri)
Kan testinin pozitif çıkması halinde gebeliğiniz başlamış demektir ancak test negatif çıkarsa maalesef tüp bebek tedavisine yeniden başlanması ve yeni bir embriyonun rahme yerleştirilmesi gerekmektedir.

Lakin pozitif test sonucu alanların da ilerleyen haftalarda dikkatli olmaları gerekli çünkü ilk 3 aylık dönem düşük bakımından en riskli dönem olarak karşımıza çıkıyor ve tüp bebek tedavilerinde düşük ihtimali doğal gebeliklere göre birazcık da olsa daha yüksek. Dolayısıyla embriyonun rahimden düşmesi sorununa karşı tetikte olmak, doktorun yaşama dair sunduğu tavsiyeleri dikkatle uygulayarak bebeğin rahme tutunma şansını olabildiğince arttırmak gerekiyor.

Tüp Bebek Tutmasında Diğer Belirtiler

Gebelik elde eden anne adaylarında genellikle iştahsızlık veya fazla iştah, kokulara duyarlılık, mide bulantıları, bilhassa göğüs uçlarında hassasiyet ve ruh halindeki değişiklikler gibi farklı belirtiler ortaya çıkabilmektedirler ancak bu belirtiler genelde daha ilerleyen haftalarda ortaya çıktıkları için 2. haftadaki kan testinden önce gebeliği farketmek pek mümkün olmaz.
Ayrıca bazı anne adayları, bu tip belirtiler bekledikleri için bir süre sonra psikolojik olarak kendilerini etkileyebiliyor ve olmayan belirtileri varmış gibi hissedebiliyorlar. Dolayısıyla yersiz bir umuda kapılmaları neticesinde kan testinin kötü sonuçlarıyla karşılaşınca ebeveyn adaylarının hayatları başlarına yıkılabiliyor. Kesin bir bilgi sunan kan testinde önce kendinize olmayan belirtileri telkin etmekten uzak durmalısınız.

Bel Ağrılarına Dikkat

Gebeliği tutmuş olan anne adaylarında en dikkat çekici değişimlerden bir tanesi ise embriyonun rahme yerleştirilmesinden bir kaç gün sonra ortaya çıkabilen bel ağrıları. Bu ağrılar genelde belin bir tarafında ortaya çıkıyorlar ve her bir kaç kadından birinde görülüyorlar. Ancak bu ağrıların çeşitli kemik ve duruş problemlerinden de kaynaklanabilecekleri unutulmamalı.

Tüp Bebek Tutma İhtimalini Arttırmak

Tüp bebeğin daha iyi tutması için kocakarı tavsiyeleri ve ilaçlarına başvurmamak, doktorunuzun size verdiği tavsiyeleri takip etmek oldukça yeterli. Maalesef pek çok anne adayı kulaktan dolma bilgilerle olmadık tedavi türlerine başvurabiliyor ve bu da bebeğin hayatını risk altına sokabiliyor. Doktorların zaten anne adaylarına özel tedaviler sunmaları ve ilaçların dozlarının bile kişiye özel bir şekilde ayarlanması nedeniyle, ekstradan bir tedavi ya da ilaç katkısı almanıza gerek kalmıyor.

Hassas olan embriyo yerleştirme sonrası dönemde hafif ancak düzenli bir şekilde hareket etmek, spor yapmak, beslenmeyi çeşitlendirmek ve stresten uzak, uykunuzu aldığınız bir hayat tarzını devam ettirmek yeterli olacaktır.