IKEA Türkiye, "2015 mali yılında IKEA Group, faaliyet gösterdiği ülkelerde toplam 822 milyon avro civarında kurumlar vergisi ödemiş olup, bu ödediği tutar yaklaşık yüzde 20 efektif kurumlar vergisi oranına denk gelmektedir" açıklamasında bulundu.

IKEA Türkiye'den yapılan açıklamada, IKEA Group'un faaliyetlerini büyük bir sorumlukla, sürdürülebilir bir şekilde yürütmeyi amaçladığı, ulusal ve uluslararası vergi kural ve düzenlemelerine uygun şekilde vergilerini ödediği belirtildi.

Açıklamada, Avrupa Parlamentosu Yeşiller / EFP Grubu tarafından yayınlanan son rapora ilişkin, IKEA Group açıklamasının ve vurgulamak istediği konuların şunlar olduğu ifade edildi:

"2015 mali yılında IKEA Group, faaliyet gösterdiği ülkelerde toplam 822 milyon avro civarında kurumlar vergisi ödemiş olup, bu ödediği tutar yaklaşık yüzde 20 efektif kurumlar vergisi oranına denk gelmektedir. 2015 yılında, toplam vergi giderini 1,5 milyar avro olarak açıklayan IKEA Group, 2011-2015 dönemini kapsayan son beş yılda yaklaşık 7,2 milyar avro kurumlar vergisi ödemiştir.

IKEA Group, 13 IKEA 'franchising'inden sadece biridir. IKEA markasının küresel imtiyaz sahibi Inter IKEA Systems BV'dir ve bu iki şirket birbirinden bağımsız iki ayrı gruba aittir. 1980'lerde kurulan organizasyon yapısının nedeni, IKEA konseptinin ve markasının mülkiyetini, perakende operasyonunun sahiplerinden ayırmaktır. Söz konusu organizasyon yapısının amacı, perakendecilerin başarısından bağımsız olarak markanın sürekliliğini sağlamaktır. IKEA Group, Hollandalı Stichting INGKA Vakfı'na aittir. Hollanda mevzuatına göre, vakıfların sahipleri veya lehdarları bulunmamaktadır. Vakıf, sadece IKEA Group'a yatırım yapmak için fon yaratabilir ve IKEA Vakfı aracılığıyla bağış yapabilir."

IKEA Group'un IKEA "franchising"leri gibi IKEA konseptinin ve marka haklarının sahibi olan Inter IKEA Systems BV'ye yüzde 3 oranında franchise bedeli ödediği ifade edilen açıklamada, bu bedelin spesifik bir lokasyonda faaliyet gösteren bir IKEA mağazasının, IKEA perakende sistemi, ticari markaları ve ürünlerinden faydalanmak üzere ödediği bir işletme maliyeti olduğu belirtildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"IKEA Group, AB ve OECD'nin temiz ve eşit uluslararası vergi sistemi girişimlerini memnuniyetle karşılamaktadır. Bunun bir göstergesi olarak da Avrupa Parlamentosu TAXE Komitesi Kasım 2015 toplantısında yer almıştır. Satışlarımızın yüzde 70'ini gerçekleştirdiğimiz, 114 bin çalışan istihdam ettiğimiz ve ürünlerimizin yüzde 60'ının sağlandığı Avrupa, bizim en önemli pazarlarımız arasında yer almaktadır. Avrupa ile ticaretimizi geliştirmek ve uyumlu, şeffaf, istikrarlı uluslararası bir vergi sistemi geliştirilmesi için görüşmelerimizi devam ettirmek en büyük arzumuzdur."

Şirket açıklamasında ayrıca, IKEA Türkiye-MAPA Mobilya ve Aksesuar Pazarlama AŞ'nin yüzde 100 Türk sermayeli bir şirket olduğu ve Inter IKEA Systems BV'den almış olduğu imtiyaz hakları kapsamında Türkiye'deki perakende faaliyetlerini tüm yasal gereklere uygun olarak yürüttüğü ifade edildi.