İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Uyuşturucu ile Mücadele Toplantısı çerçevesinde Ankara'da bulunan medya temsilcileriyle kahvaltıda bir araya geldi.

Bakan Soylu, SADAT üzerinden eleştiriler yönelten CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na tepki gösterdi.

Bakan Soylu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Hangi konuyla alakalı olursa olsun SADAT'ın önüne gidene kadar, Et ve Süt Kurumu'nun önüne gidene kadar, hafif bir cesaretin varsa, bizim söylediğimiz büyükelçilik ile ilgili bir değerlendirme ortaya koy da görelim. Bu konunun üstünü örtemezsin. Bu Türkiye'ye bir ihanettir. Sen Türkiye'nin geleceğini Avrupalı bir büyükelçiye pazarlayamazsın

"ATATÜRK'ÜN PARTİSİ DEĞİL"

Bu Cumhuriyet Halk Partisi Atatürk'ün partisi değil, İnönü'nün partisidir, bugünkü Cumhuriyet Halk Partisi'nin, Atatürk ile hiçbir ilgisi yoktur. Neden İnönü'nün partisidir? Çünkü İnönü, Atatürk karşıtıdır. Bugün uyguladığı politikada İnönü politikasıdır. İnönü politikası dedikodu politikasıdır, iftira politikasıdır. Batı ile işbirliği yaparak iktidarı ele geçirme politikasıdır.

"ALTILI MASA, CANAN MASASI OLDU"

Allah'a hamdolsun, CHP'nin gerçek yüzü, bir Canan Kaftancıoğlu yüzü olarak ortaya çıktı... Dinimize hakaret eden, bu ülkenin devlet başkanına hakaret eden, bütün kutsallarımızı ayaklarının altına alan, devlete 'katil' diyen bir anlayışa hukuk kendi içerisinde bir karar verdi diye, hepsini aynı noktaya topladı, hepsini aynı fikrin etrafına getirdi. Masa altılı masa değil, masa 'Canan masası' oldu.

Bakan Soylu, konuşmasında sokakta adı met, ateş, buz, Metin amca, kristal gibi isimlerle satılan metamfetamin konusuna geniş yer ayırdı.

"GERÇEK ANLAMDA BİR ZEHİRLE KARŞI KARŞIYAYIZ"

'Bizim şu an en büyük tehlikelerimizden bir tanesi metamfetamin tehlikesidir. Biz metamfetamin tehlikesini 2017 ve 2018'de gördük. Bir dönem bonzai ve diğer kimyasal uyuşturucular çok ciddi bir yayılım gösterdi. 2017 yılından itibaren çok ciddi bir saha baskısı ortaya koyduk. Bonzainin oluşturduğu problemlerin tamamını hem yakalamalarla hem engellemelerimizle hem de vatandaşlarımızla ortaya koyduğu iyi diyalogla en az seviyeye indirdik.

Türkiye'de ve İran'da metamfetamin yakalanmaları, İran'da 7,5 ton 2020'de, 2021 yılında ise 25 ton yakalanmış. Çok yıkıcı ve yüksek bir artış ivmesine sahip. Gerçek anlamda bir zehir ile karşı karşıyayız. Metamfetamin konusunda kimisi buz diyor, kimisi kristal diyor. Başka türlü tanımlamalar ortaya koyuluyor ama bunun nasıl bir zehirli madde olduğunu anlatmak istiyorum.

Bizim ülkemizde metamfetamin yakalaması İran rakamlarına göre az ama Avrupa'ya göre az değil. 500 milyon nüfuslu Avrupa'da 2020 yılında 2,2 ton, bizde ise tam iki katı olan 4,1 ton oldu. Geçen sene de 5,5 ton yakalandı. Sorun şu ki artış hızı fazla. 2015 yılında 54 ilde metamfetamin yakalanması görülmüştür. Türkiye'de 2010 yılından beri var. Metamfetamin, 2021 yılında Türkiye'nin bütün illerine yayıldı. Yani bu maddenin yaygınlığının tüm Türkiye'de olduğunun temel göstergelerinden bir tanesidir.'

"METAMFETAMİNİ YENERSEK UYUŞTURUCUDA EN AZ ÖLÜME ULAŞACAĞIZ"

Bakan Soylu, 'Eğer metamfetaminin oranı yüzde 1,5-2'lerde kalmış olsaydı biz şu anda dünyada uyuşturucu konusunda, metamfetamin ile mücadelemizi güçlü bir şekilde yaparsak ve metamfetamini yenersek Türkiye uyuşturucuya bağlı ölümler konusunda dünyadaki en az ölümü yaşayan ülke olacak. Buradaki dert metamfetamini mağlup etmektir' diye konuştu.

ÜLKELERİN UYUŞTURUCUDAKİ KONUMU

Ülkelerde hangi çeşit uyuşturucuların üretildiği bilgisini de veren Soylu, şunları söyledi:

'Afganistan özellikle eroin üretim merkezi, İran hem eroinin geçiş ama daha ziyade metamfetaminin üretim merkezi. Çin'de de sentetik kannabinoid üretiliyor. Hollanda ekstazinin, Belçika ekstazi ve amfetaminin, Almanya ve doğu Avrupa ülkeleri ara kimyasal ve bonzainin, Arnavutluk skankın, Bulgaristan yine skankın, Yunanistan skankın, Güney Amerika kokainin, Polonya amfetaminin ve metamfetaminin, Çekya ise metamfetaminin üretim merkezi.

Birçok sentetik uyuşturucular da laboratuvarlarda Avrupa ve Çin'de üretiliyor. Yine özellikle Avrupa cazibesi açısından söyleyeyim; son zamanlarda kafeler gibi Avrupa'da 'narkoshop'lar oluşmaya başladı. Birtakım bitkisel üretim satan yerlerde özellikle uyuşturucu bağımlılığı yapan ve yüksek oranda bağımlı haline getiren maddelerle birlikte de satılmaya başlandı. Dünya, arz konusunda çok ciddi bir tehdit ile karşı karşıya. Bütün ülkeler ve bizim ülkemiz de karşıya karşıya bu durumla.'

"AFGANİSTAN'DA EROİNİ ABD ARTIRDI"

Eroinin dünya genelinde neden arttığı konusunu ele alan Soylu, şunları söyledi:
'Cevap çok basit. Afganistan'dan dolayı arttı. Afganistan'da eroini kim artırdı? Amerika artırdı. Bu kadar açık ve net. Afganistan'da eroini Amerika artırdı. Biz Afganistan'ın yeni rejimini (Taliban) de takip ediyoruz.

İlk geldiği iki üç ay içerisinde bir değerlendirme yaptık. Ancak son olarak Taliban'ın yaptığı değerlendirmede afyon tarlalarının ekimleri konusunda ciddi bir mücadele ortaya koyacağını değerlendirdik.'

"TÜRKİYE'NİN KOKAİN CENNETİ OLDUĞU ALGISI OLUŞTURULDU"

Avrupa Birliği perakende kokain pazar değerinin en az 10 milyar 500 milyon avro olduğunun tahmin edildiğini kaydeden Soylu, 'Bu miktar yasa dışı uyuşturucu pazarının yaklaşık üçte biridir. Türkiye'de, Ticaret Bakanlığının verileri de dahil edildiğinde yani gümrük verileri de dahil edildiğinde tüm kokain yakalamalarında olduğu gibi Türkiye'de de kendi ölçeğinde dünya kadar olmasa da bir artış var.

2016'da 845 kilodan 2021'de 2 bin 841 kiloya ulaşmıştır. Bir türlü ortada olmayan bir kokain senaryosu üzerinden birileri tarafından, Türkiye'nin sanki bir kokain cennetine dönüştüğü şeklinde bir algı oluşturuldu' diye konuştu.

KONUŞMA SIRASINDA UYUŞTURUCU BARONU YAKALANDI

Bakan Soylu, uyuşturucu baronlarına ilişkin konuşma yaptığı esnada bir baronun daha yakalandığını bildirerek 'İçeride gözaltında şu an. Epeydir peşindeydik. Urfi Çetinkaya'nın kardeşi (Aydın Çetinkaya) şu anda gözaltında. Mesela bu da proje operasyondu." dedi.

Uyuşturucu kullanan kişinin toplumdan dışlanmaması gerektiğini vurgulayan Soylu, 'Onun rehabilitesi dahil olacak. Mantığımız bu. Kaymakamlara, valilere, emniyete verdiğimiz bütün bilgilendirmede biz bunu hastalık olarak tanımladık. Bu bir hastalık. Kanser gibi bir hastalık.

Ömür boyu tedavisi olması gereken bir hastalık. Uyuşturucu ile mücadele bizim temel derdimiz uyuşturucu kullananı yok etmek değil, uyuşturucu kullananı uyuşturucu kullanımından caydırmaya çalışabilmek. Aileleri korumak' dedi.

"ÇEVREMİZ YENİ BİR UYUŞTURUCU TEHDİDİYLE KARŞI KARŞIYA"

Bakan Soylu, uyuşturucu ile mücadeleden önce uyuşturucu kullanan gençlerin meydanlarda 'zombi' gibi yürüdüklerini belirterek, 'Ceset halinde yığılmış bir şekilde belirli bir zaman diliminden sonra ölüyorlardı. Şu anda ne okul çevrelerinde ne meydanlarda ne de başka bir noktada böyle bir görüntü ile karşı karşıya değiliz. Bu Türkiye'nin ortaya koyduğu başarının bir sonucudur.

Avrupa uyuşturucu pazarları metamfetamin raporuna göre Avrupa'da ele geçirilen metamfetamin miktarı 2010 ile 2020 arasında yüzde 477 oranında artmıştır. Yani etrafımızdaki coğrafya yeni bir tehdit ile karşı karşıyadır' dedi.

"DÜNYADA YAKALANAN EROİNİN YÜZDE 21'İ TÜRKİYE'DE"

2019 yılı verilerine göre hazırlanan Dünya Uyuşturucu Raporu'na göre dünyada yakalanan eroinin yüzde 21'inin Türkiye'de ele geçirildiğini aktaran Soylu, 'Avrupa'da yakalananın yüzde 62'si ise Türkiye tarafından ele geçirilmiştir. Uyuşturucu ile mücadelede 2016 yılından 2020 yılına kadar tekrar eden operasyon sayımız 81 binden 215 bine, gözaltı sayımız ise 114 bin 194 bine çıktı' dedi.

TÜRKİYE'DE UYUŞTURUCU ÖLÜMLERİ

Doğrudan madde bağlantılı ölümlerin 2017 yılında 941 olduğu bilgisini veren Soylu, 'Ben bu 941 sayısını görünce Cumhurbaşkanımızın yanına gittim. 'Evet, bu büyük bir tehlike. Çünkü trend ciddi bir şekilde yükselmiş. Bonzainin ve kimyasal sentetiklerin çok ciddi bir etkisi olmuş.

Alarm haline geç ve ne yapılması gerekiyorsa yapacaksın' diye bir talimat verdi. Bir politika belirledik ve biz bu politika doğrultusunda bugüne kadar geldik arz ile mücadelede. 941 kişi 2017'de, 657 kişi 2018'de. En nihayetinde bizim Türkiye ortalaması milyonda 5,1 kişiye kadar düştü. Bunu daha az seviyeye düşürmek, alanlar ile yapacağımız mücadelenin bir karşılığıdır.' dedi.