Yemeklere tat vermesi için kullanılan ünlü bir markanın bulyonların içeriği ile İngiltere'de aynı marka, aynı ürünlerin içeriği arasında 500 kat fark olduğu iddia edildi. Sosyal medya platformu Twitter'da 'Gıda Dedektifi' isimli hesap tarafından paylaşılan tavuk suyu bulyon ve et suyu bulyon ürünlerinin içeriği görenleri şaşırttı.

SORAN OLURSA İKİSİ DE TAVUK BULYON DERSİNİZ

Gıda Dedektifi isimli Twitter hesabından 'Soran olursa ikisi de tavuk bulyon dersiniz! İngiltere'de yüzde 4 tavuk içeriği bulunan tavuk bulyon, Türkiye'de yüzde 0,05 yani onbinde 5 tavuk içeriğiyle satılıyor. İngiltere'deki ürün MSG içermiyorken, Türkiye'de aroma arttırıcı olarak MSG ve türevleri yer alıyor.' ifadeleriyle ünlü markanın tavuk bulyon ürünün görseli paylaşıldı.

ARADA 500 KAT FARK VAR

Türkiye'de satılan aynı marka aynı ürün arasında farklı ortaya koyan Gıda Dedektifi, ikinci paylaşımında şu ifadeleri kullandı: 'Aynı marka, aynı ürün; Aradaki fark bu sefer 500 kat! Ünlü markanın et suyu bulyon İngiltere'de yüzde 5 oranında dana eti ve yağ içeriyorken, Türkiye'de bu oran yüzde 0,01 yani sadece onbinde 1'dir. İki üründen Türkiye'de üretilen versiyonda MSG bulunmaktadır.'

Konuya ilişkin ünlü markanın Türkiye ayağı henüz bir açıklama yapmadı.

MSG NEDİR ZARARLARI NELERDİR?

MSG kısaltmasıyla da bilinen monosodyum glutamat Türkiye'de 'Çin tuzu' diye de biliniyor.

Uzmanlar 'Yapılan araştırmalar, MSG'nin beden, özellikle sinir sistemi için toksik bir madde olduğunu, nörolojik hastalıklara yol açabileceğini göstermiştir. Örneğin, alzheimer ve parkinson, baş ağrıları, yüz, boyun, ense ve kollarda yanma ile ortaya çıkan nöbetlere ve bulantı, çarpıntı, nefes darlığı şikayetlerine yol açabileceği söylenmektedir. Alerjileri tetikleyebileceğini söyleyen kaynaklar bulunmaktadır. Deney hayvanlarında yapılan çalışmalarda, özellikle yüksek doz MSG'nin (2,5 g/kg/gün) öğrenme hızını yavaşlatabildiğini, bunun yanında anksiyete ve depresyonla ilişkilendirildiği gözlenmiştir.'

Uzmanlar ayrıca: 'MSG, eklenen besinlerin fazla tüketilmesinden dolayı, yetişkinlerde ve çocuklarda ağırlık artışı ve buna bağlı olarak insülin direnci gelişimi gözlenmektedir. Beşinci tadın özellikle çocuklarda bağımlılık yapma özelliğinden dolayı obezite, insülin direnci, kalp-damar hastalıkları, epilepsi, alerji, öğrenme ve hafıza zayıflığı gibi etkileri olmaktadır.'