Türkiye, Fransa, Almanya ve Rusya'nın temsilcilerinin katıldığı Suriye konulu dörtlü zirve için hazırlık toplantısı, Dolmabahçe Sarayı çalışma ofisinde yapıldı. Toplantıya Türkiye adına Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın ev sahipliği yaptı.

Toplantıda Almanya'yı Başbakanı Angela Merkel'in ulusal güvenlik danışmanı Jan Hecker, Fransa'yı Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un diplomasi başdanışmanı Philippe Etienne ve Rusya'yı Devlet Başkanı Vladimir Putin'in başdanışmanı Yuri Ushakov temsil etti.

Temsilcilerin yanı sıra dört ülkeden teknik uzmanların da katıldığı toplantının ana gündemini, planlanan liderler zirvesine hazırlıklar oluşturdu.

Hazırlıklar çerçevesinde başta İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde ateşkesin ve sivillerin korunması çabalarının da ele alınması bekleniyordu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirvenin duyurusunu, 29 Temmuz'da Güney Afrika Cumhuriyeti'ndeki BRICS Zirvesi sırasında yapmıştı. Zirve tarihi için ilk olarak 7 Eylül zikredilmiş, ancak o tarihte Tahran'da Türkiye, İran ve Rusya liderlerinin katılımıyla Suriye konulu zirvelerin üçüncüsü gerçekleştirilmişti.

Bugün bir araya gelen heyetlerin, zirvenin tarihini de kararlaştırması planlanıyor.

İbrahim Kalın'ın açıklamasının satır başları şöyle;

- Herkesin ortak kaanati çözümün siyasi olması.

- Askerlerimizin güvenliği için de mevcut durum korunmalı.

-Yeni bir göç dalgası sadece Türkiye'nin yükü olmayacaktır.

(İnsani koridor) - Suriye krizinin başından beri bu konu zaman zaman gündeme getirildi. Bunların sağlıklı işleyebilmesi bazı şartların sağlanması gerekiyor. Dünyanın neresinde olursa olsun güvenliği kontrol altına alınmadan geri dönmez.