İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, başkan seçilmesinin ardından belediyedeki görevlerinden istifa ettiğini bildiren isimlerin, belediye iştiraki şirketlerdeki görevlerinden ayrılmamasına dair başlayan 'istifa krizi' tartışmaları bugün sona erdi. Odatv’nin edindiği bilgilere göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı tüm iştirak şirketlerinin genel müdürleri bugün istifa etti.

İmamoğlu, 2 Temmuz 2019 tarihinde İstanbul 39. Noterliği aracılığıyla belediye iştiraklerinden yönetimlerinin yenilenmesini ihbarname ile istemişti.

İMAMOĞLU, "MADEM İSTİFA ETTİNİZ NEDEN ORADA DURUYORSUNUZ?" DEMİŞTİ

İmamoğlu, görevlerinden istifa eden belediye bürokratlarının belediye iştiraklerindeki pozisyonlarını bırakmadıklarını belirterek, "İstifa edenlerin iştiraklerde görevleri var. Madem istifa ettiniz neden orada duruyorsunuz? İnsanlar iştiraklerdeki yönetimden de İBB yönetiminden de bize hesap soracak. Şu an itibariyle bizim hızlıca iştiraklere hakim olmamız lazım. Umuyorum yanlışlarından dönerler." demişti.

İSTİFA ETMEYEN İSİMLER TARTIŞMA YARATMIŞTI

Ekrem İmamoğlu’nun İBB Başkanı seçilmesinin ardından belediyedeki görevlerinden istifa ettiğini açıklayan Hayri Baraçlı ve ekibinin belediye şirketlerindeki görevlerine devam etmeleri tartışma yaratmıştı. Bunun üzerine eski İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, istifa ettikten sonra İBB iştiraklerindeki Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinin kendiliğinden sona erdiğini belirterek, tekraren istifa etmesinin hukuken 'anlamsız' olduğunu söylemişti. İmamoğlu ise belediye iştiraklerinden istifa etmeyen yöneticiler hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.

BELEDİYE İŞTİRAKİ ŞİRKETLERİN YAPISI

Yasaya göre belediyeler kendilerine verilen görev ve hizmet alanlarında, ilgili mevzuatta belirtilen usullere göre şirket kurabiliyor. Belediye şirketlerinin kuruluşuna ilişkin usul ve esaslar, şirket organları ve görevleri, şirket yönetiminin oluşturulması, özel şirketlerde olduğu gibi 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerine tabi.

ŞİRKETLER NASIL OLUŞUYOR?

Belediye iştiraki şirketler genel kurul pay sahiplerinden oluşuyor. Belediye şirketlerinde pay sahibi ise belediye tüzel kişiliği. 5393 sayılı Kanunun 37'nci maddesine göre, belediye tüzel kişiliğinin temsilcisi belediye başkanının kendisi. Belediyenin ortağı olduğu şirketlerin genel kurullarında belediyeyi temsil etmek yetkisi de belediye başkanına olan Ekrem İmamoğlu'na ait.