Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş Şanlıurfa'da yapılan Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrasında basın açıklaması yaparak gazetecilerin sorularını yanıtladı.

64. hükümetin ilk kez Ankara dışında Bakanlar Kurulu Toplantısı yaptığını belirten Kurtulmuş bundan sonra da Türkiye'nin farklı şehirlerinde belli aralıklarda Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın yapılabileceğini ifade etti. Suriyeli sığınmacılar konusunda Kurtulmuş şu ifadeleri kullandı: "Yaklaşık 2 milyon 750 bin Suriyeli sığınmacı ile karşı karşıyayız. Bunların bir kısmı bu bölgede yer alıyor. Terör olayları birlikte bu bölgenin kalkınması bakımından yeniden her alanda yeni bir perspektife ihtiyacımız olduğu da görülüyor. GAP projesi belki eski niteliği itibariyle bitmek üzere. Güneydoğu'nun gelişmesi ile ilgili yeni projelerle hükümetimiz yoluna devam edecektir. Suriyeli mülteciler konusunda geldiğimiz nokta toplantıda gözden geçirildi. Öyle anlaşılıyor ki Suriyelilerin uzun bir süre bu bölgede, ülkemizde kalması kaçınılmazdır. Mülteciler Strateji Planı'nın hazırlıkları yapılmıştır. Eğitim, istihdam, barınma gibi insan hayatını ilgilendiren konuların dışında da duruldu. Özelikle 5 ilimizde ev sahipliği yapan, Mardin, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Hatay illerimizde yapılacak çalışmalar ayrı bir perspektif ile ele alındı."

Kurtulmuş ayrıca, 'Suriyeli mülteciler konusunda çok fazla spekülasyon vardır. 'Yerli halk' sayılmaları sözkonusu değildir. Bazı illerimiz mültecilerle ekmeklerini paylaşıyorlar. O illere bazı katkılar verilecek. Bir takım çalışmalar içindeyiz. Suriyeli mülteci yükü sadece o illere bırakılmamalıdır.' diye konuştu.

ÖZGECAN'IN KATİLLERİNE SALDIRI

Kurtulmuş, Özgecan Aslan'ın katillerinin cezaevinde saldırıya uğramasıyla ilgili olarak da şu açıklamayı yaptı: 'Adalet Bakanımız toplantıda paylaştı. Silahla vurularak önce ağır yaralandığı sonra öldüğü bilgisi bize ulaştı. Cezaevinde birisinin öldürülmüş olması asla kabul edilemez. Burada kimin ihmali varsa bu mutlaka ortaya çıkarılacaktır. Adalet Bakanlığı ve Cumhuriyet Savcısı konuya el koymuştur. Silah nasıl cezaevine sokulmuştur? Kimler yardımcı olmuştur? Hepsi aydınlatılacak.' diye konuştu.

13 YIL ARADAN SONRA BİR İLK

Bakanlar Kurulu, 13 yıl aradan sonra ilk kez Ankara dışında toplandı. Bakanlar Kurulu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde, 4 Eylül 2003'te, Sivas Kongresi'nin yıl dönümü dolayısıyla Sivas'ta toplanmıştı. Ahmet Davutoğlu başkanlığnda ilk kez başkentin dışında gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısı saat 14.30'de başladı. Yaklaşık 3 saat süren toplantının gündem maddesi terörle mücadeleydi.