Hollanda'da Stichting Massaschade & Consument Vakfı, sosyal paylaşım platformu TikTok'a, veri güvenliği ihlali sebebiyle 6 milyar Euro'luk dava açtığını açıkladı.

Stichting Massaschade & Consument Vakfı'ndan yapılan açıklamada, davanın Hollanda'daki 4,5 milyon TikTok üyesi adına Amsterdam Mahkemesi'nde açıldığı aktarıldı.

Mahkeme tarafından davaya ilişkin ilk incelemenin 6 Ekim'de yapılacağı belirtildi.

Açıklamada, "TikTok'un verileri uygunsuz şekilde işlediği, reklam içeriklerinde usule aykırı hareket ettiği, zararlı içeriklere karşı yeterli korumayı sağlamadığı ve kullanıcıların kişisel verilerini, bu verilerin korunmasında güvenli olmayan Çin ve ABD gibi ülkelere sattığı" öne sürüldü.

HOLLANDA'DA BU YIL İÇİNDE TİKTOK'A AÇILAN ÜÇÜNCÜ DAVA

Bu dava, Hollanda'da veri güvenliği sebebiyle TikTok'a karşı bu yıl açılan üçüncü dava oldu.

Diğer iki davanın aksine Massaschade & Consument Vakfı'nın davası, yetişkinler dahil Hollanda'daki tüm TikTok kullanıcılarını kapsıyor.

Hollanda'da, kişisel verilerin güvenliğini ihlal ettiği gerekçesiyle daha önce TikTok'a karşı açılan ilk davada Tüketiciler Birliği ve kişisel verilenin korunmasını amaçlayan bir vakıf 2 milyar Euro tazminat talep etmişti.

İkinci dava ise haziran ayında Hollandalı Piyasa Enformasyon Araştırma Vakfı (SOMI) TikTok'un "Çocuk kullanıcıların veri gizliliği ve güvenliğini ihmal ettiği" iddiasıyla TikTok'tan 1,4 milyar Euro istemişti.

Ayrıca temmuz ayında Hollanda Kişisel Veri Koruma Kurumu (DPA) TikTok'a, ülkede çocukların kişisel verilerinin korunmasına ilişkin Felemenkçe dilinde yeterli açıklama sunmadığı için 750 bin Euro idari para cezası vermişti. (