BBC Türkçe'nin Hollanda Televizyonu'na (NOS) dayandırdığı habere göre, oturma müsaadeyi verilenler 15 Temmuz 2016'daki darbe teşebbüsü sonrası Türkiye'den kaçan FETÖ'cüler.

FETÖ'ye bağlı olduğu belirtilen bu kişilerin yüzde 73'üne Hollanda'da oturma müsaadesi verildi. Resmi raporlara gore, darbe girişiminden sonrasında, her ay yüzlerce Türk yurttaşı Hollanda'ya sığınma müracaatında bulundu açıklandı.

Hollanda hükümeti, 2017 seneninde 509 Türkiye orijinlinin, sığınma desturu için müracaat yaptığını izah etti. Türk yurttaşlarından sonra en çok oturma desturu verilenler ise, Suriyeliler ve Eritreliler oldu. Hollanda Suriyelilerin yüzde 70'inin, Eritrelilerin de yüzde 65'inin talebine pozitif cevap verdi. Hollanda Avukatlar ve Sığınma Avukatları Derneği (VAjN) Başkanı Wil Eikelboom, geçen Ekim ayında yaptığı izahta, ülkesinin FETÖ'cülere sığınma hakkı tanıdığını izah etmişti.

Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanlığı ise, Türkiye'den kaçan FETÖ'cülerin sığınma müracaatlarını doğrulayarak, müracaat sahiplerinin nitelikleri ve sayıları ile ilgili izah yapmamıştı.