İslam'ın Hırvatistan'da resmi din olarak kabul edilmesinin 100. yıl dönümü münasebetiyle başkent Zagreb'deki Hırvat Ulusal Tiyatrosu'nda özel program düzenlendi.

Hırvatistan İslam Birliğince düzenlenen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı program, Hırvatistan milli marşının okunması ve Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Programda konuşan Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitarovic, sözlerine "Es-selamu aleykum" diyerek başlarken, bu anlamlı günün Hırvatistan'daki Müslümanlar kadar, Hırvatistan devleti için de büyük öneme sahip olduğunu söyledi.

İslam'ın Hırvatistan'da resmi din olarak kabul edilmesinin medeniyetleşme ve eşitliğin sağlanması anlamında önemli bir adım olduğunu kaydeden Kitarovic, Müslümanların Hırvatistan toplumun ve kültürünün vazgeçilmez bir parçası olduğunu vurguladı.

Hırvatistan'da kültürden spora, sanattan siyasete, bilimden eğitime birçok alanın Müslüman vatandaşlar olmaksızın düşünülemeyeceğini belirten Kitarovic, mevcut kabinede Kültür Bakanı olarak görev yapan Zlatko Hasanbegovic'in de bu isimlerden biri olduğunu aktardı.

"Müslümanlarla ilişkilerde Hırvatistan, Avrupa toplumuna örnek olabilir"
Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegovic de Hırvatistan'ın ülkedeki Müslümanlarla ilişkilerin kurulması noktasında tüm Avrupa toplumuna örnek olabileceğini belirterek, "Bazı Avrupa ülkelerinde Müslümanlar kimliklerini ve ibadet haklarını korumak için zorluklar yaşarken, Hırvatistan'da yaşayan Müslümanlar bu haklara sahip." diye konuştu.

İzzetbegovic, Hırvatistan'ın ülkedeki İslam cemiyetinin statüsüne yaklaşımının diğer Avrupa ülkelerine de ilham vermesi gerektiğini söyledi.