İsrailli firma NSO tarafından İsrail dışında en azından 10 ülkeye satıldığı anlaşılan Pegasus adlı yazılım, sadece bilgisayar değil cep telefonu güvenliğini de tartışılır kıldı. Android telefonlar zaten güvenliğiyle meşhur değiller, bunlara her çeşit virüs sızabiliyor ama Apple için durum farklı. Bu şirketin iPhone adlı telefonu, kendine özgü işletim sistemi sayesinde daha 'güvenli' kabul ediliyordu ama NSO'nun Pegasus adlı yazılımıyla ilgili yapılan araştırmalar bunun doğru olmadığını, iPhone'lara da sızıldığını ortaya çıkardı. Bu sebeple dün Apple hisselerinde ciddi bir düşme yaşandı ama bundan da önemlisi insanlar ceplerindeki telefonların taşınabilir gözetleme cihazlarına dönüşebildiğini öğrendi.

PEGASUS NEDİR?

İsrailli NSO şirketi tarafından geliştirilen bir casus yazılım olan Pegasus, ilk olarak 2016 yılının Ağustos ayında öğrenildi. Bu yazılımın telefonlara gizlice yüklenmesi için ise çok farklı yöntemlere başvuruluyor. Bu yöntemlerden biri de 'sahte link gönderme.'

Hedef kişinin telefonuna bilinen bir kurumdan gelmiş gibi link gönderiliyor ve kullanıcı bu linke tıkladığında yazılım da cep telefonuna sızıyor. Bu link çoğunlukla kargo veya gönderi takibi oluyor.

Yazılım son dönemlerde çok daha fazla geliştiği ve daha kolay yöntemlerle telefonlara yüklenebildiği araştırmalarda ortaya kondu. Yazılım telefona sızdıktan sonra ise tüm görüşmeler, mesajlaşmalar, ortamdaki konuşmalar, mikrofon ve kamera yazılım tarafından takip ediliyor.

Bununla birlikte konumuzu belirleyebiliyor, klavye hareketlerini de izliyor.