İnsansız hava araçları, uçaklar ve helikopterler… Türk havacılık ve uzay sanayiinin üretim yelpazesi oldukça geniş. Hatta zaman zaman da yeni ürünler görüyoruz onlardan biri de T629 helikopteri oluyor.

TUSAŞ'ın yeni projesi insansız ve elektrikli taarruz helikopterine ait bazı fotoğraflar Twitter'da ortaya çıktı. Servis edilen fotoğraflarda T629 kodlu otonom özelliklere sahip bir helikopter olduğu görülüyor.

Söz konusu TUSAŞ'ın en yeni helikopterinin çalışmaları henüz tamamlanmadı ancak ilk prototipi ortaya çıktı. TUSAŞ'tan daha önce Atak helikopterini, Gökbey helikopterinin üretildiğini gördük. Yabancı helikopterler lisans hattında üretiliyor olsa da TUSAŞ yerli ve milli helikopterler üretiyor. Onlardan biri de T629.

Bu helikopter çağın gerekliliklerine uygun olarak yeni özelliklere sahip olarak üretiliyor. T629 helikopteri elektrik ile çalışacak. En büyük özelliği bu olacak. Ayrıca daha ağır savaş helikopterlerinin yerine orta sınıf bir helikopter olacak ve dünyada pek çok ülkede potansiyelinin olması bekleniyor.

Çevre dostu ve insansız helikopter

T629 koduyla paylaşılan fotoğraflarda helikopterin gövdesinin çeşitli bölgelerinde yer alan kameralar taarruz otonom olduğunu gösteriyor. Ayrıca pilot kokpiti yerine elektrikli motoru besleyecek akülerin yer alacağı düşünülüyor. Prototip olduğu söylenen T629 helikopterinin önümüzdeki günlerde tanıtımının da yapılması bekleniyor.