HDP milletvekilleri Habip Eksik ve Sait Dede'nin uğradığı polis şiddetini Meclis Genel Kurulu'nda protesto etti. Meclis Başkanvekili Haydar Akar, Genel Kurul'a ara verdi.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki, kolluk şiddeti için Meclis araştırması açılması için önerge verdi. Tiryaki, kürsüye Habip Eksik'in hastane fotoğrafının yer aldığı dövizle çıktı.

Tiryaki'nin konuşmasının sonunda HDP'li vekiller de ellerindeki dövizlerle kürsüye geldi. Konuşmasını sürdüren Tiryaki, 'Ali Kenanoğlu İstanbul'da polis şiddetine maruz bırakıldı. Hüseyin Kaçmaz vekilimizin polis şiddetinde parmağı kırıldı. Son olarak Habip Eksik'in bacağı kırıldı. Kimse buradan bir söz söylemedi. Neden? Çünkü polis şiddetinin arkasındaydı siyasi iktidar.

Tersine bu iktidarın atadığı vali, 'bu milletvekili kendini yere attı' dedi. Bir milletvekilinin bacağını kıranlar hakkında soruşturma başlatmak yerine, milletvekilimizi suçladı. Milletvekilimiz burada Ankara'da şehir Hastanesi'nde yatıyor. Tek bir taneniz milletvekilimize geçmiş olsun dediniz mi? Aynısı size yapılsaydı buradan tepki gösterirdik' dedi.

'SUSAN VEKİLLERE TEPKİ GÖSTERDİ'

Bu sırada Meclis Başkanvekili Haydar Akar, Genel Kurul'a ara verdi. Milletvekilleri de, 'Susmak onaylamaktır', 'Meclis'i duyarlılığa çağırıyoruz', 'Polis devletine hep birlikte hayır diyelim', 'Milyonların iradesiyle seçilmiş vekillere saldırı, halka saldırıdır, sessiz kalmak onaylamaktır. Sesinizi yükseltmiyorsanız onay veriyorsunuz' diyerek, susan vekillere tepki gösterdi.

Genel Kurul, verilen ara ardından devam etti. AK Partili Pakize Mutlu Aydemir, şiddeti kabul etmediklerini söyledi. HDP'li vekillerin polis şiddetine uğramasını ise Aydemir, 'bireysel vaka' olarak değerlendirdi.

Söz alan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, 'Mersin'e karşılık polis Habip Eksik'in bacağını kırdı, bizde arkasındayız diyorsunuz. Kolluğun vekile şiddet uygulamasını savunuyor sizin grup. Bir milletvekiline saldırıyı savunmak, yarın öldürülmesini de kabul etmektir. Bu meselenin ne 'Diyarbakır Anneleri' ne de Mersin ile alakalıdır. Kınarsanız demokratik siyaseti savunursunuz, kınamazsanız şiddeti savunursunuz. AKP şiddetin arkasında duruyor. Biz bunu anladık, Kürt halkı da anladı' dedi.