Polonya'daki NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin havadan güvenliğinin sağlanmasına Türkiye de destek verecek.

Alınan bilgiye göre, 8-9 Temmuz'da Varşova'da yapılacak ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılmasının planlandığı NATO zirvesi için yoğun güvenlik önlemleri alınıyor.

Ev sahibi ülke tarafından alınan tedbirlere NATO ülkeleri de imkan ve kabiliyetleri dahilinde destek veriyor. Bu kapsamda Türkiye, zirvenin hava sahasının güvenliğinin sağlanmasıyla görevlendirildi. Fransa ve İngiltere'nin de destek vereceği bu görev kapsamında havadan ihbar ve kontrol (HİK) uçağı, Polonya semalarında görev yapacak.

Konya'da konuşlu bulunduğu 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığından havalanacak uçak, Polonya'ya gidecek. Hava sahasının güvenliğine yönelik kontrol görevini gerçekleştirecek HİK uçağı, havada yakıt ikmali de yapacak. NATO, Fransa ve İngiltere'ye ait AWACS uçaklarıyla koordineli gerçekleştirilecek görevin ardından Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait uçak üssüne dönecek.

Görev, 4 havadan ihbar ve kontrol uçağını Hava Kuvvetleri Komutanlığına teslim alan 131'inci Havadan İhbar Kontrol (HİK) Grup Komutanlığının yurt dışındaki ilk görevi olma özelliğini taşıyor.

Ayrıca Hava Kuvvetleri Komutanlığınca gerçekleştirilecek görev, Türk Silahlı Kuvvetlerinin geldiği seviyenin ortaya konulması açısından da önem taşıyor.

BARIŞ KARTALI PROGRAMI

Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Boeing firması arasında B737-700 tipi HİK uçağının tedarikine yönelik imzalanan sözleşme 2003'te yürürlüğe girmiş, "Barış Kartalı Programı" kapsamında Boeing firmasından B 737 tipi 4 HİK uçağı ile bir yer destek sistemi alması planlanmıştı.

Proje kapsamında "Kuzey" adı verilen ilk HİK uçağı Konya'da devlet erkanın katıldığı törenle 2014 yılının Şubat ayında, ikinci uçak mayısta, üçüncü uçak ise eylülde teslim alınmıştı.

"Güney" ve "Doğu" isimleri verilen bu uçakların hizmete girmesinin ardından proje kapsamındaki son uçak Hava Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi. "Batı" adı verilen uçağın da hizmete alınmasıyla Hava Kuvvetleri Komutanlığı önemli bir güce kavuştu.

HAVADA 20 SAATE KADAR KALABİLİYOR

Konya'daki 3'üncü Ana jet Üs Komutanlığı bünyesinde görev yapan HİK uçakları milli, uluslararası, ikili, çok uluslu görevler ve eğitimlerde, tatbikatlarda, Türk hava sahasına yönelecek tehditleri tespit, teşhis ve gerekirse bertaraf etmek maksatlı görevlerde kullanılıyor.

Mesleğinde uzmanlaşan ve özel seçilen personeliyle görev yapan HİK uçağı, görevlerine göre 8-10 saate kadar havada kalabiliyor. Havada yakıt ikmali yapabilme kabiliyetine de sahip uçağın böyle durumlarda havadaki görev süresi 20 saate kadar uzayabiliyor.