Üsküdar Belediyesince Bağlarbaşı Kültür Merkezinde, Mehmet Nuri Yardım'ın moderatörlüğünde düzenlenen etkinlikte konuşan Necmeddin Okyay'ın öğrencisi Prof. Dr. Uğur Derman, fotoğraflar eşliğinde hocasının yaşamını ve sanat hayatını anlattı.

Okyay'ın 1883'te Üsküdar'da doğduğunu ve 90 yıllık ömrünün 78 yılını burada 4 dönümlük ahşap bir evde geçirdiğini belirten Derman, hocasının ilk hat eğitimini Ravza-i Terakki Mektebi'nde aldığını söyledi.

Prof. Dr. Derman,"Necmeddin Bey, Ethem Efendi'den kadim ebru sanatının inceliklerini öğrenmeye başlar. Necmeddin Bey, maalesef hocasıyla çok uzun süreler teşrik-i mesai içerisinde olamamıştır. Talebeliğe başladıktan 8 ay sonra hocası vefat etmiştir. 8 ay gibi kısa bir sürede ebru öğrenilemez. Necmeddin Bey, çok çalışır, hocasının anlattıklarını özümseyerek günlerce ebru teknesinin başından kalkmaz. Hoca, kağıt aharlamayı ve ince marangozluğu da İbrahim Ethem Efendi'den öğrenmiştir''şeklinde konuştu.

"Celi ve tuğra sanatında ustalaşmıştır"

Hocasının 1915'te Medresetü'l Hattatin okuluna başladığını ifade eden Derman, "O dönemlerde medresenin Müdürü olan Arif Hikmet Bey, Üsküdar'da Necmeddin Efendi'nin yazılarını görerek 'Necmeddin'i bana gönderin yazı hocası yapayım' der. Sülüste Reisülhattatin Hacı Kamil Akdik'e, celi ve tuğra sanatında da Tuğrakeş İsmail Hakkı Altunbezer'e talebe olmuştur. Necmeddin Bey'in Medresetü'l-Hattatin'e hoca olması bu tarihten bir yıl sonrasına tevafuk eder. Necmeddin Bey, hat bölümünde olmasa da ebru sınıfında hocalığa başlar. Böylelikte bir müessesede hem talebe hem de hoca olarak bulunmuş olur" bilgisini verdi.