Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'dan istifasını duyuran Lübnan Başbakanı Saad Hariri ve ailesini Paris’e getirmek için bir hafta süren yoğun bir diplomatik strateji izledi.

Hariri krizinin çözümü için bir haftadır yoğun bir diplomasi yürüten Emmanuel Macron, sonunda tarafları Hariri’nin Paris’e gelmesi konusunda ikna ederek önemli bir diplomatik adım attı. Birleşik Arap Emirlikleri’ne 9 Kasım’da düzenlediği resmi gezi sırasında sürpriz bir kararla Riyad’a giden Macron, önce veliaht prens Muhammed Bin Salman ile görüştü.

Suudi Arabistan’ın yeni ve güçlü, üstelik kendisi gibi ‘genç ve ülkesini reforme etmek isteyen’ lideri Bin Salman’la ‘kişisel bir ilişki’ kurdu. Macron 14 Kasım Salı günü Suudi Prensi Bin Salman’la telefonda görüşerek Hariri’nin Paris’e gelmesini istedi. Fransa Cumhurbaşkanı dün günü Lübnan Dışişleri Bakanı Gebran Bassil ile Paris’te bir araya geldikten sonra, “Hariri’nin Lübnan’a dönebilmesini arzu ettiklerini” açıkladı.

Ardından, Fransız Dışişleri Bakanı Jean Yves Le Drian’ı Riyad’a gönderdi. Macron dün akşam yeniden Prens Bin Salman’la telefonda görüştükten sonra, yazılı bir açıklamayla Saad Hariri’nin Paris’e geleceğini açıkladı.