Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, Amerika Birleşik Devletleri'nde tutuklandı.

Halkbank'ın uluslararası bankacılıktan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Atilla tutuklandıktan sonra hâkim karşısına çıkarıldı.

Eski başkan Obama döneminden kalan ve FETÖ ile ilişkisi olan ekip tarafından Atilla'nın tutukluluk halinin devamına karar verildi...

Atilla'nın Amerika'nın İran'a yönelik uygulanan yaptırımlara uymamakla suçlanan Rıza Sarraf ile aynı davadan dolayı tutuklandığı bildirildi.

Mahkeme kararını alan hâkim, "ABD'nin İran yaptırımlarını delmek" ve "bankacılık dolandırıcılığı" konusunda iki suçlama yöneltildiğini, suçlu bulunması halinde ilk suçlamadan 20 yıl, ikinci suçlamadan da 30 yıla kadar ceza alabileceğini söyledi.

Dava dilekçesi, geçtiğimiz haftalarda Trump yönetimi tarafından görevden alınan FETÖ tarafından desteklendiği belgelenen Savcı Bharara'nın yerine vekâleten geçen yardımcısı ABD'li savcı Joon H. Kim tarafından yazıldı.

Savcı Kim, görevden alınan Bharara ile yıllarca birlikte çalıştı.

Skandal karar, Obama döneminden kalan ekibin Türkiye-ABD ilişkilerini sabote etmek için yaptığı son hamle olarak yorumlandı.

Halkbank'ı ve Türkiye-ABD ilişkilerini hedef alan bu karara ekonomi bakanı Nihat Zeybetçi'den tepki geldi.

Zeybekci, olayı "yakışıksız" olarak değerlendirdi.

"Eğer böyle bir durum varsa, en azından bunu önceden Türkiye ile paylaşabilirlerdi" dedi.

Öte yandan savcılığın tutuklu yargılama talebi üzerine hâkim tutukluluğun devam etmesi ve 10 Nisan'da Atilla'nın tekrar mahkemeye çıkarılmasına karar verdi.