Engelli ve yaşlı vatandaşların faydalandığı ücretsiz seyahat uygulaması kapsamında, şehir içi toplu ulaşım hizmeti sunan işletmecilere verilecek gelir desteği ödemeleri ödenmeye başlanacak.

Engelli ve yaşlı vatandaşların faydalandığı ücretsiz seyahat uygulaması kapsamında ilgili belediyeler aracılığıyla şehir içi toplu ulaşıma yönelik hizmetler sunan işletmecilere verilecek gelir desteği ödemeleri yapılacak.

Engelli ve yaşlı vatandaşlara yönelik ücretsiz seyahat uygulaması, geçen yıl tüm Türkiye'de hayata geçirilmişti.

Konuyla ilgili uygulamada karşılaşılan sıkıntıları gidermek amacıyla 2015'te Kanunla yeni bir düzenleme tapıldı.Ücretsiz seyahat yükümlülüğü bulunan ve belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmeti veren her bir ulaşım aracı ile özel deniz ulaşımı aracı için işletmecilere her ay gelir desteği ödemesi yapılması kararlaştırılmıştı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçesine bu amaçla konulan ödenekten ilgili belediyeler aracılığıyla her ay yapılacak olan gelir desteği ödemesi için 6 Ocak 2016'ta yönetmelik çıkarılmıştı.

Yönetmelikle, ayakta yolcu taşıyabilen araçları ya da denizyolları araçları kullanılmak suretiyle sunulan şehir içi toplu ulaşıma yönelik hizmetler sunan işletmecilere verilecek gelir desteği ödemesine ilişkin detaylar düzenlendi.

Büyükşehirlerde aylık bin lira destek

Bu kapsamda gelir desteğinden yararlanacak işletmecilere ödenecek miktarlar şöyle:

"Şehir içi toplu taşıma hizmeti veren her bir özel deniz yolu ulaşımı aracı için aylık 750 lira ödemesi yapılacak. Ankara ve İstanbul büyükşehir belediyelerinde şehir içi toplu taşıma hizmeti veren her bir ulaşım aracı için aylık 1000 lira ödeme yapılacak. Büyükşehir belediyesi olan diğer illerde şehir içi toplu taşıma hizmeti veren her bir ulaşım aracı için aylık 750 lira, büyükşehir belediyesi olmayan illerde şehir içi toplu taşıma hizmeti veren her bir ulaşım aracı için ise aylık 600 lira, 4736 sayılı Kanun kapsamında sayılan kişileri ücretsiz yararlandırmaları kaydıyla gelir desteği ödemesi yapılacak."