Referandum süreci boyunca açıktan ‘hayır’ kampanyası yürütüp düşmanca tavır sergileyen Avrupalılar, ‘Evet’i cezalandırmak için harekete geçti. Borsanın rekor kırdığı, doların çakıldığı gün Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, Türkiye'yi siyasi denetim altına alma kararı verdi.

OY ÇOKLUĞU İLE ALDILAR

Fransa’nın Strasbourg kentindeki Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nde (AKPM) dün “Türkiye’de demokratik kurumların işleyişi” konulu bir oturum düzenlendi. Oturumun sonunda Türkiye'nin 2004'te çıktığı siyasi denetim sürecine yeniden alınmasına karar verildi. AKPM'deki karar 45'e karşı 113 oyla alındı. Oylamada 12 çekimser oy kullanıldı.

TERÖRLE MÜCADELE RAHATSIZ ETTİ

AKPM Türkiye raportörleri Estonyalı Marianne Mikko ve Norveçli Ingebjorg Godskesen tarafından hazırlanan raporda FETÖ'nün darbe girişiminden sonra ilan edilen olağanüstü hal uygulaması çerçevesinde alınan karar ve uygulamalar eleştirildi. Demokratik kurumların işleyişinin bozulduğu iddia edildi. Ayrıca kararda, olağanüstü halin de en kısa zamanda kaldırılması istendi.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Genel Kurulu'ndaki "Türkiye'de Demokratik Kurumların İşleyişi" konulu oturumun sonundaki oylamada, Türkiye'nin "2004'te çıktığı denetim sürecine yeniden alınmasıyla ilgili karar tasarısı" onaylandı. Türkiye'ye 35 maddeden oluşan önerilerde bulunulan AKPM'nin bu kararı ile, Türkiye denetim sürecinden çıkartılıp yeniden alınan ilk Avrupa ülkesi oldu.

TÜRKİYE'NİN ALDIĞI KARARLARI ELEŞTİRİYORLAR

AKPM'de onaylanan karar ile, Türkiye ile iş birliğinin sürmesi için bu önerilerin yerine getirilmesi gerektiği vurgulanıyor. AKPM Türkiye raportörleri Estonyalı Marianne Mikko ve Norveçli Ingebjorg Godskesen tarafından hazırlan raporda Türkiye, geçen yılki darbe girişiminden sonra ilan edilen ve üç kez uzatılan olağanüstü hâl (OHAL) bünyesinde alınan kararlar ve uygulamalar eleştiriliyor ve Türkiye'de demokratik kurumların işleyişinin bozulduğu belirtiliyor.Avrupa'da insan hakları destekleme kuruluşu Avrupa Konseyi'nin yürütme kolu olan AKPM'de 47 ülkeden 324 temsilci bulunuyor. AKPM'nin kuruluş amacı "insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü desteklemek" olarak tanımlanıyor.

AKPM TÜRK KAMUOYUNDA DEĞERİNİ KAYBEDECEK

Oylama öncesinde AKPM Türk Delegasyonu Başkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Adana Milletvekili Talip Küçükcan ise itiraz bildirisinde raporun ve karar tasarısının hatalarla dolu olduğunu kaydetti. Küçükcan, Türkiye'ye karşı ayrımcı bir yaklaşımın sergilendiğini ve tasarının kabulü halinde AKPM'nin Türk kamuoyu nazarında değerini kaybedeceğini vurguladı. AKPM'nin Türkiye'nin teröre karşı mücadelesinde yanında olması gerektiğini kaydeden Küçükcan, ülke olarak FETÖ, PKK ve DEAŞ başta olmak üzere sayısız terör örgütüyle mücadele edildiğini ve getirilen uygulamaların bu tehditlere karşı olduğunu belirtti.

TÜRKİYE’DEN İLK TEPKİ

Dışişleri Bakanlığı, AKPM'nin Türkiye'nin denetim sürecine alınması hakkında kararı hakkında, "AKPM Genel Kurulu'nda, izlenmesi gereken yerleşik usullerin dışında siyasi saiklerle alınan bu haksız kararı şiddetle kınıyoruz." değerlendirmesinde bulundu. "Dışlayıcı karar siyasi bir operasyondur. Karar FETÖ gibi terör örgütlerine hizmet eder" diyen Dışişleri Bakanlığı söz konusu kararın AB'nin basiretsizliğini gösterdiğini vurguladı. Açıklamada, “Denetim kararı Türkiye'nin, terörist darbe girişimi sonrasında Avrupa Konseyi ile kesintisiz yürüttüğü yapıcı ve samimi diyalog ve iş birliğini de gözardı etmiştir. Bu durum, Türkiye'yi AKPM ile ilişkilerini gözden geçirmeye mecbur bırakacaktır.” denildi

Müzakereler BİTEBİLİR

Alınan hasmane kararla Türkiye, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi bünyesinde Rusya, Ukrayna, Moldova, Ermenistan, Azerbaycan ve Gürcistan gibi ülkelerin bulunduğu seviyeye geriledi. Avrupa Konseyi'nin kararı sonrasında Avrupa Birliği'nin de Türkiye ile görüşmeleri askıya alabileceği belirtiliyor.