Çin'de ortaya çıkarak dünyaya yayılan ve Dünya Sağlık Örgütünce 'Pandemi 'olarak ilan edilen Covid-19'a karşı ülkelerin mücadeleleri son sürat devam ediyor. Yaklaşık 32 bin kişinin hayatını kaybettiği salgında Almanya ve Güney Kore uyguladıkları yöntemle can kaybını en az seviyede tutmaya başardı. 3 yıldır Güney Kore'de yaşayan Gizem Türkmenoğlu isimli Türk vatandaşı alınan önlemleri madde sırlayarak virüsün yayılma hızının nasıl engellendiğini anlattı.

GÜNDE 2 KERE RAPOR AÇIKLANDI

Gizem Türkmenoğlu birinci madde olarak şeffaflığın olduğunu söyleyerek 'Burada ful şeffaflık vardı. Bir sabah bir akşam olmak üzere son günde 2 kere rapor yayılıyordu. Her hastanın yaşadığı semt belirtiliyordu. Bu hastaların nereye gidip ne yaptıkları bilgisi herkesle paylaşıldı.

GÜNDE ORTALAMA 16 BİN TEST SEVİYESİNE GELDİLER

2. maddenin test olduğunu belirten Türkmenoğlu sözlerine şöyle devam etti '2 madde olarak test. Burada en önemli şey test kapasitesini artırmak en başlıca öncelik haline geldi. Şimdi günde ortalama 16 bin test yapılma kapasitesine ulaşıldı. Üstelik bu testler tamamen bedava. Hastanenin dışında giriş çıkışlı farklı olan bir yerde test yapılıyor. Doktorlar ve hastalar bu şekilde korunuyor. Son olarak arabayla giderken yol üzerinde test yapılan bir sistem geliştirdiler.

DÜZENLİ ARALIKLARLA DEZENFEKTAN VE TEMİZLİK ÜRÜNLERİ GÖNDERİLDİ

Karantina uygulamasının da önemli bir madde olduğunu belirten Türkmenoğlu 'Hastalar veya bunlarla temas edenler tek kişilik karantinaya alınıyor. Karantinaya alınanlara yardım paketleri gönderiliyor. Düzenli aralıklarla dezenfektan ve temizlik ürünleri gönderilerek bu kişilerin dışarı çıkması en aza indirgendi. Ayrıca bu kişilere psikolojik destek de verildi. Korona destek hattını aradığınız da bir danışmanla görüşebiliyorsunuz. Hastaneler de yine danışmanlar hastalara destek veriyor. (İstiklal.com.tr)