Libya'da meşru yönetime karşı isyan yürüten silahlı güçlerin lideri Hafter, Berlin Konferansı'nda yer almayı kabul etti. Berlin Konferansı, 19 Ocak Pazar günü, Almanya'nın başkenti Berlin'de gerçekleştirilecek.

Konferansa, ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye, Kongo Cumhuriyeti, İtalya, Mısır, Cezayir'in yanı sıra BM, Avrupa Birliği (AB), Afrika Birliği ve Arap Ligi temsilcilerinin katılacağı, BM nezdindeki meşru Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es-Serrac ve Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin liderli Halife Hafter'in de konferansa davet edildiği belirtilmişti.

ATEŞKES ANLAŞMASINI İMZALAMADAN MOSKOVA'DAN AYRILMIŞTI

Türk ve Rus heyetler ile Libya'daki taraflar arasında 13 Ocak'ta Moskova'da görüşmeler gerçekleştirilmişti. Görüşmede Türk heyeti, UMH'ye eşlik ederken, Rus heyeti ise Hafter ve Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'nin Başkanı Akile Salih'i ikna etmeye çalışmıştı. Ancak Hafter, uzun uğraşlar neticesinde oluşturulan anlaşma metnini imzalamamış ve dün sabah saatlerinde Moskova'yı terk etmişti.

ALMANYA DIŞİŞLERİ BAKANI MAAS LİBYA'DA

Konferansa ev sahipliği yapacak Almanya'nın Dışişleri Bakanı Heiko Maas, bugün Libya'da. Maas, isyancı güçlerin lideri Halife Hafter'le Bingazi'de bir araya gelecek.

Almanya Dışişleri Bakanı, "AB dışişleri bakanları adına, General Hafter ile görüşeceğim. Mesajımız açık, bu çatışma kimse tarafından askeri olarak kazanılmaz. Tam aksine, savaş sonrası düzen için müzakerelerin yolunu açacak bir pencere aralıyoruz. Tarafların Libya'nın geleceğini Libyalıların eline almak için bu fırsatı değerlendireceklerini ümit ediyorum" dedi.