Habertürk TV'de Didem Arslan Yılmaz'ın sunduğu Türkiye'nin Nabzı programına katılan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Necmettin Ünal, corona virüs salgınıyla ilgili ezber bozan tespitlerde bulundu. Prof. Ünal'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

* Çok kötü giden şeyler de var ama bazı şeyler de iyi gidiyor. İki gün önce demiştik ki; Bilim Kurulu'nda mutlaka bir anesteziyolojist olmalı, oldu. Türkiye'de ventilatör (solunum cihazı) üretimi yapan firmalar var, bunlar hazırlar, bunlarla kontakt kurulmalı, üretim yapılmalı dedik, yapıldı.

* Yurt dışında antiviral ilaçlar var, bunları getirmemizde fayda var dedik, geldi. Tanı testleri yetersiz yapılıyor, daha çok yapılmalı, epidemiyolojik açıdan, mortalite (ölüm oranı) açısından bunları ortaya koymamız lazım demiştik, tanı kitleri geldi. Bunlar inanılmaz güzel gelişmeler.

HALKIMIZ ÇALIŞMIYOR, HALKIMIZ SUÇLU!

* Devlet, sağlık çalışanlarına yönelik teşvik önlemleri alıyor. Bu dönemde haklı olarak istifa ve çalışmamazlıkların önüne geçmeye çalışıyor. Hakikaten devlet bu işte çalışıyor. Çalışmayan kim? Bence biz çalışmıyoruz. Halkımız çalışmıyor. Halkımız suçlu. Geldiğimiz noktada onların hatalarını yaşıyoruz. Ve bazı yanlış algılamalar var. Gençleri etkilemez deniliyor.

VAKA BİLGİLERİ PAYLAŞILMIYOR

* Ülkemizde psikolojik sebeplerle, panik yaratmamak nedeniyle, -hekim olarak çok tasvip etmesek de- nerede ne vaka var, kaç tane var, hangi ilde, kaçı öldü, kaçı yaşamakta, yaşları, cinsiyetleri gibi bilgiler paylaşılmıyor. Bu bizim için kötü. Biz hala yurt dışı verilerini kullanarak, Türkiye hakkında yorum yapmaya çalışıyoruz. Halbuki artık Türkiye'nin kendi verileri var. Her ülkenin kendi dinamikleri var. Kendi dinamiğimiz üzerinden konuşur hale gelmemiz lazım.

ABD'de bulunan John Hopkins University'nin verilerine göre; Türkiye'deki corona virüsü (Covid-19) bağlantılı vaka ve ölüm sayısını anlık olarak görebilirsiniz. Canlı grafiğin sağ ve sol altındaki okları kullanarak dünya genelindeki veri ve istatistiklere ulaşabilirsiniz.

HASTALIĞI GETİREN GENÇLER

* Yaşla ilgili bir yanlış algılamamız var. Yaşlılar daha çok ölüyor ama hastalığı dışarıda alıp yaşlılara getiren kişiler gençler. Dolasıyla 65 yaş ve üstüne sokağa çıkma yasağı koysak bile gençlerin sokakta dolaşmasına engel olamazsak, bu işin yayılmasına engel olamayız, İtalya gibi oluruz.

ABD'DE ÖLÜMLERİN YÜZDE 20'Sİ 20-64 ARASINDA

* ABD'de her hafta mortalite sonuçları yayınlanıyor, halka açık ve detaylı olarak. Sonuçlar şunu söylüyor. Ölümlerin yüzde 20'si 20-64 yaş arası gerçekleşiyor. Hastaneye yatırılan vaka sayısının yüzde 20'si de 20-44 yaş arasında. Demek ki gençleri kontrol etmemiz gerekiyor, gençlerin sokağa çıkmasına engel olmamız gerekiyor.