Hazine, döviz yerine TL cinsi yatırım araçlarına talebi artırmak için getirilen gelire endeksli senet (GES) ihracıyla 6,6 milyar lira borçlandı.

Gelire endeksli senetler bir zarar etmesi mümkün olmayan kamu kurumuna endeksleniyor ve kuponla ana para ödemeleri belirleniyor.Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Kayseri'de katıldığı toplantıda talebin 5 milyar lira olan tahminlerini aştığını söyledi.

Hazine'nin Devlet Hava Meydanları İşletmeleri ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nden bütçeye aktarılan hasılat paylarına endeksli tahvil ihracı çarşamba günü tamamlandı. Altı ay vadeli tahvilin yıllık bileşik getirisi yüzde 23,04 olarak belirlenmişti.Hazine'nin açıklamasında yaklaşık 84 bin bireysel yatırımcıdan gelen 6,6 milyar lira tutarındaki talebin tamamının karşılandığı belirtildi.Hazine bu ilk GES ihracının ardından bir yıl ve diğer vadelerde de ihraç planladığını belirtmişti.

ENFLASYONLA MÜCADELE BİRİNCİ ÖNCELİK

"Uluslararası kuruluşlar büyüme tahminlerini güncelliyor. Türkiye büyüme başarısını sürdürüyor." diyen Nebati, kredi derecelendirme kuruluşlarının, küresel çapta büyüme verilerini aşağı yönlü revize ederken Türkiye'ninkini yukarı yönlü revize ettiğini söyledi. Bakan Nebati, "Gıda ve enerji arz güvenliğinin önemli hale geldiği bu günlerde tedarik kanallarımız çeşitlenmeye devam ediyor. 16 farklı saat dilimindeki pazarla ulaşma başarısını gösteriyoruz." dedi.

Bakan Nebati, enflasyonla mücadelenin birinci öncelik olduğunu belirterek, gıda ve enerji arz güvenliğinin önemli hale geldiği bu günlerde tedarik kanallarımız çeşitlenmeye devam edildiğini söyledi.

Fiyat artışlarıyla ilgili gerekli adımların atıldığını belirten Bakan Nebati, "16 farklı saat dilimindeki pazarla ulaşma başarısını gösteriyoruz." derken "İstihdam sayısı 30.4 milyon kişi oldu. Türkiye, Nisan 2020'den bu yana ilave istihdamı 5 milyon fazla olarak gerçekleştirdi." ifadelerini sözlerine ekledi.