MÜGE BEZİRCİ'NİN HABERİ

Referandumda ‘evet’ sonucunun gayrimenkul sektörünü de hareketlendirmesi bekleniyor. Gayrimenkul sektörünün önde gelen temsilcileri referandum sürecinin tamamlanması ve Evet sonucunun çıkmasından oldukça memnun... Sektör temsilcileri, özellikle yabancıların önümüzdeki dönemde Türkiye’de konut yatırımlarını artıracağını söyledi.

Gayrimenkul sektörü temsilcileri, referandumda halk tarafından onaylanan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile sağlanacak siyasi istikrarın ekonomi ve yatırımları hızlandıracağını, sektörü de canlandıracağını bildirdi.

YATIRIMCILAR HEYECANLI

Sektör temsilcileri, yerli-yabancı yatırımcıların referandum sonucu beklediklerini belirterek, sandıktan ‘evet’ çıkmasının yatırımcıları heyecanlandırdığını belirttiler.

İNŞAATIN KALBİ KATAR'DA

19-21 Nisan tarihleri arasında Katar'da yapılan Expo Turkey By Qatar Fuarı da Türkiye’den ev almak isteyen Körfez sermayesi için de ciddi bir potansiyel oluşturacak. Üç gün boyunca sürecek fuarda GYODER stratejik partner olarak yerini alırken, Emlak Konut, Artaş İnşaat, Sinpaş GYO, Sur Yapı, Tekfen, Teknik Yapı, Torunlar ve Kuzu Grup’ta hazır bulunuyor.

Ekonomi kısa sürede hareketlenecek

Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya: Cumhuriyet tarihinin en önemli seçimi olarak nitelendirilen bir referandumu geride bıraktık. Bu süreci tüm Türkiye ve bir çok ülke yakinen takip etti ve sonuçlar merakla beklendi. Sandıktan çıkan karar şüphesiz ki milletimizin kararıdır ve herkesin bu sonuca saygı duyması gerekir. Ülkemizin ve milletimizin refahı yönünde olumlu bir sonuç olduğu kanaatindeyim. Türkiye için yeni bir sabaha uyandık. İnanıyorum ki; bu sabah yeni Türkiye’nin yükselişinde önemli bir gün olacak. Çok kısa bir sürede ekonomik alanda hareketlenmenin başlayacağını düşünüyorum. Referandum öncesinde, yatırımlarını beklemeye alan yatırımcı bir kitle mevcuttu. Bu kitlenin geri dönüşlerini alacağımız bir sürece girmiş bulunuyoruz. Yeni dönemde Türkiye’nin yükselişi çok daha hızlı olacaktır. Ülkemizin ve sektörümüzün geleceğine güvenimiz tam.

Körfez'den yatırım yağacak

Özyurtlar Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt: Türk halkı olarak bir seçimi daha demokratik bir ortamda geride bırakmanın huzurunu yaıyoruz. Türkiye'de başkanlık sistemi artık resmen onaylandığına göre, Türkiye'nin önünde siyasal istikrar noktasında bir sorun kalmamıştır. Siyası istikrarla özellikle gayrimenkul sektörü, büyük ölçüde rahatlayacaktır. Yabancı yatırımcılar başta Suudi Arabistan ve Katar olmak üzere Körfez ülkeleri ve Arap dünyasından da ciddi yatırım geleceğini düşünüyorum.

Ertelenen yatırımlar hayata geçecek

216 Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Bilent Dündar: Bir süredir referanduma kilitlenen Türk halkının bugün itibarıyla ertelediği yatırımlar için start verecek. Türk ekonomisinin kalbi olan gayrimenkul sektöründe de ciddi bir canlanma bekliyoruz. Ertelenen ev sahibi olma hayalini hayata geçirecek olan gayrimenkul yatırımcısı hem sektörün canlanmasını sağlayacak hem de Türk ekonomisine can suyu katacaktır. Siyasi istikrarla gelecek yeni yatırımlar Türk ekonomisine rahat bir nefes aldıracaktır.

Artık daha cesur adımlar atılacak

İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık: Seçim dönemini geride bırakan Türk ekonomisinin canlanacaktır. Ekonomik gelişmeleri yakından takip eden gayrimenkul yatırımcısı için siyasi istikrarın büyük önem taşıyor. Türk yatırımcısı, artık çok daha rahat cesur adımlar atarak yatırımlarını gayrimenkule yapacaktır. Siyasal istikrar noktasında bir sorunu olmayan Türkiye, artık sadece ekonomik gelişmelere kilitlenecektir. Böylelikle Türk ekonomisinin belkemiği olan gayrimenkul sektörü, siyasi istikrarla birlikte gücüne güç katacaktır.

Kesintisiz büyüme devam edecek

Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eyüp Akbal: 16 Nisan Referandumuyla Türkiye, siyasi tarihimizde önemli bir eşiği geçmiş oldu. Referandumda ‘evet’ kararının çıkmasından sonra; ülkemizde koalisyon dönemleri, siyasi istikrarsızlıklar, çift başlılık artık sona erdi. Kesintisiz devam eden büyük alt yapı projeleri sayesinde; büyüme yüzde 2.9’un çok daha üstüne çıkar. Türkiye işsizlik ve eğitim gibi yapısal sorunlarına daha fazla odaklanıp, enerji harcayıp, çözüm üretebilir. Bugüne kadar yapılan doğru ekonomik hamleler, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın kararlılığında kesintisiz devam edilerek yeni yatırımların gelmesini sürdürür.

2023 hedeflerine daha yakınız

Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu: Bugün ülkemiz için zafer günüdür. Hükümetimiz, 2003 yılından beri başarıyla devam ettirdiği siyasi istikrarı, halkımızdan Evet oyu alarak taçlandırdı. Ülkemiz, dünyanın en etkili ve en büyük 10 ekonomiden biri olma adına en önemli adımı halkımızın desteğiyle ‘Evet’ diyerek attı. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için koyduğumuz hedeflere şimdi daha da yakınız. Kuzu Grup olarak yatırım, üretim ve istihdam için daha çok çalışmaya hazırız. Ülkemizin büyümesi ve gelişmesi yolunda Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde en büyük tarihi adımın atıldığı bugünün, vatanımız ve milletimiz için hayırlara vesile olmasını dilerim.

Karar alma süreçleri hızlanacak

DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz: Referandum sonuçlarının ekonomide istikrarın garantisi olacağına inanıyorum. Yapısal reformların önü açılacak. Finans sektörü güçlenecek. Mega projeler hızlanacak. Yatırımların önü açılacak. Bürokratik tıkanıklık aşılacak. Karar alma süreçleri hızlanacak.Ülkemizde istikrarın devam etmesi ile beraber gayrimenkul sektörü de canlılığını artırarak sürdürecektir. Özellikle son 15 yılda kat edilen mesafe, sektörümüzü ekonominin lokomotifi haline getirdiği gibi, ülkemizi de modern ve çağdaş bir görünüm arz eden bir konuma taşıdı. Kusursuz alt yapı ve üst yapı çalışmalarıyla donanan şehirlerimiz, Türkiye’nin Batıya açılan aydınlık yüzünü oluşturdu.

Ev alacaklar dikkat!

FİYATLAR ARTTI!

Türkiye İş Bankası’nın desteği ile hazırlanan ‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ ve ‘REIDIN Emlak Endeksi’ Mart ayı sonuçları açıklandı.

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ne göre, Mart ayı fiyat artışı, bir önceki aya göre %0.23, geçen yılın aynı dönemine göre ise %2.36 oranında gerçekleşti. Satışlarda banka kredisi kullanım oranının %33 olduğu Mart ayında, stok erime hızı %6 olarak gerçekleşti. Yabancı yatırımcılara yapılan satış oranı %10’a yükselerek, son 6 aylık ortalamanın üzerine çıktı.

REKOR BURSA'DA

Türkiye genelinde 68 il, 242 ilçe ve 1202 mahalleyi kapsayan ‘REIDIN Emlak Endeks’ Mart ayı sonuçlarına göre ise konut fiyatlarında %1.16 oranında artış yaşandı. Mart ayında konut fiyatlarının en fazla yükseldiği şehir Bursa, en çok azaldığı şehir ise Çankırı oldu.

Banka kredisi oranı düştü

Markalı projelerden konut satın alan tüketicinin banka kredisi kullanma oranı Mart ayında %33 oranında gerçekleşti. Kasım ayında %15, Aralık’ta %22 Ocak’ta %27 olan banka kredisi kullanım oranı, Şubat’ta %48’e yükselerek, son bir yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

1+1’lerin satışı azaldı

Mart ayında satışı gerçekleştirilen konutların %33’ü bitmiş, %67’si ise bitmemiş konut stoklarından oluştu. Mart ayında, bir önceki aya göre, 1+1 konut tipi satışı %0.51 oranında azaldı. 2+1 konut tipinde %0.40, 3+1 konut tipinde %0.51 ve 4+1 konut tipinde %0.33 oranında artış yaşandı.

Yabancılara satış patladı

Markalı konut projelerinde gerçekleştirilen satışların %10’luk oranı yabancı yatırımcılara yapıldı. %10’a yükselerek, son 6 aylık ortalama %8’in üzerine çıkan yabancı yatırımcılara yapılan satış oranı, Şubat’ta %4, Ocak’ta ise %3 oranında gerçekleşmişti.

2017'de tarihi güç birliği konut kampanyası sonuçlarına ilişkin konuşan Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Torun, 'rakamların endekslere yansımaya başladığını' söyledi. Aziz Torun açıklanan son endekslere satışlara ilişkin rakamların yansıdığının altını çizdi.

GÜÇ BİRLİĞİ KAMPANYASI

Torun, şöyle devam etti: “Mart 2017'de banka kredisi kullanım oranı yüzde 33 oldu. Şubat 2017'de bu rakam ‘Güç Birliği’ kampanyası ile birlikte yüzde 48’lik oran ile son bir yılın en yüksek seviyesi olan kredi kullanımına ulaşmıştı. Yüzde 6.5 ile son 16 ayın en yüksek stok erime hızına ulaşılan şubat ayına göre, mart ayında yüzde 6 olarak gerçekleşen stok erime hızında da ‘Güç Birliği’ kampanyası etkili oldu.”

Bir evin metrekaresi 2 bin 800 TL oldu

2017 Mart Emlak Endeksi’ne göre, Türkiye genelinde* satılık konutların metrekare fiyatı bir yıl içinde yüzde 9 artarak 2 bin 736 TL oldu. Kiralık konutların ortalama metrekare fiyatı ise yüzde 2 düşüşle 17 TL seviyesine indi. Son bir ayda konut fiyatlarının en çok arttığı ilçe İzmir’e bağlı Ödemiş olurken, Antalya’nın Aksu ilçesindeki konutlar aynı dönemde yaklaşık yüzde 15 değer kaybetti. Konutta ortalama amortisman süresinin 13 yıl olduğu Türkiye’de bu sürenin en kısa olduğu ilçe ise 2 yıl ile Çeşme. İstanbul, satılık konutlardaki 4 bin 519 TL’lik ortalama metrekare fiyatı ile Türkiye ortalamasının oldukça üzerinde bir tablo çizdi. Satılık konutların ortalama metrekare fiyatında son bir yıl içinde yüzde 19 artış olurken, bu oran kiralık konutlarda yüzde 4 düştü ve 21 TL oldu.

Ev alana yurtdışı tatili firmadan hediye!

İzmir'in Çiğli ilçesinde BYY İnşaat imzası ile yükselen Flex Life Studio projesi yatırımcıya özel bahar kampanyası düzenledi. Kampanya kapsamında projeden daire satın alanlar Avrupa seyahati, mobilya çeki veya fiili beyaz eşya paketinden birini seçebilecek. Kampanyanın büyük ilgi gördüğünü belirten BYY inşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ali Yavuz, projede öğrencilerin tüm konforunu düşündüklerini kaydetti. Bölgede bulunan iki üniversite olduğunu belirten Yavuz, "Flex Life Studio'da oturanlar yalnızca bir evin değil yaşam biçiminin de sahibi olacak. Evlerinde adeta otel konforunda yaşayacak" ifadesini kullandı.

Fuzul Yapı'dan yeni proje:

TEM Avrasya Konutları

TEM Avrasya Konutları projesinde ön talep toplanıyor. 612 konuttan meydana gelen proje Fuzul Yapı tarafından yükseliyor. Gaziosmanpaşa'daki TEM Avrasya Konutları projesinin toplam alanı 18 bin 621 metrekare. Projede 3 dükkan, spor salonu, cami ve lise yer alıyor. 17-18 katlı altı blok olarak tasarlanan TEM Avrasya Konutları projesinde 2 oda 1 salon, 3 oda 1 salon ve 4 oda 1 salon daire seçenekleri yer alıyor. 4 bin 900 metrekare bina oturum alanı olan projede daireler 2019 sonunda teslim edilecek.

Artaş'ın yeni kalesi Avrupa Konutları Kale 2

Birçok markalı projeye imza atan Artaş İnşaat, 2016 yılında hayata geçirilen Avrupa Konutları Kale'nin ardından şimdi de Avrupa Konutları Kale 2 projesiyle ev sahibi olmak isteyenleri karşılıyor. İstanbul’un en değerli noktalarından Topkapı’da, E – 5 Otoyolu’nun bitişiğinde konumlanan Avrupa Konutları Kale 2’de daireler 610.500 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuldu. Selçuklu mimarisinden esinlenerek tasarlanan estetik çizgileriyle ve az katlı yapısıyla bölgedeki değişimin sembolü olarak konumlanacak Avrupa Konutları Kale 2, bölgenin en gözde ve değerli projesi olarak gösteriliyor.

Binalara yeşil sertifika geliyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca hayata geçirilmesi planlanan düzenlemeyle Türkiye genelinde "çevreyle dost" kriterlerini karşılayan bina ve yerleşim yerlerine "yeşil sertifika" verilecek. Taslakta, bina sahibi veya yerleşim alanı temsilcilerinin, Yeşil Sertifika Belge başvurularını hazırlanan değerlendirme kılavuzuna uygun olarak bağımsız sürdürülebilirlik uzmanları veya proje müelliflerine hazırlattığı belgelerle, Bakanlıkça yetkilendirilen belgelendirme kuruluşlarına yapması öngörülüyor. Başvuruları alan belgelendirme kuruluşları, değerlendirme uzmanlarının düzenleyeceği raporun sonucuna göre, Yeşil Sertifika belgesini düzenleyecek ya da başvuruyu geri çevirecek. Yeşil Sertifika belgesi almak isteğe bağlı olacak. Belgelendirmeye hak kazanan bina ve yerleşmelerin, Bakanlıkça belirlenen "Yeşil Sertifika" logosunu kullanmasına izin verilecek.