Süper Lig'in 6. haftası sezonun ilk İstanbul derbisine sahne oldu. Ezeli rakipler Galatasaray ve Fenerbahçe TT Stadı'nda karşı karşıya geldi.

Galatasaray'da cezası nedeniyle takımının başında yer alamayan Fatih Terim, derbiye Muslera - Mariano, Luyindama, Marcao, Nagatomo, N'Zonzi, Lemina, Feghouli, Belhanda, Babel, Falcao ilk 11'iyle başladı. Yabancı sayısı kuralına takılan Seri ve Andone maçı tribünden takip etti.

Fenerbahçe Teknik Direktörü Ersun Yanal'ın kadro tercihi ise Altay - Isla, Zanka, Jailson, Dirar, Emre, Gustavo, Ozan, Tolga, Max Kruse ve Vedat Muriç şeklinde oldu.

Zorlu geceye atak başlayan taraf Fenerbahçe oldu. Rakip savunmaya baskı yapan sarı-lacivertliler, özellikle Vedat Muriç ile açık aradı. Devre ortasında dengeyi kuran Galatasaray ise Lemina ve Nagatomo ile gole yaklaştı.

DERBİDE VAR İNCELEMESİ

Maçın 54. dakikasında Lemina, Luiz Gustavo ile girdiği ikili mücadelenin ardından yerde kaldı ve sarı-kırmızılılar penaltı bekledi. Hakem Cüneyt Çakır pozisyonu VAR'da inceledikten sonra pozisyonun öncesinde orta sahada Babel'in elle oynadığını tespit etti ve Fenerbahçe lehine endirekt vuruş verdi.

Taraftarı önünde galibiyet arayan Galatasaray'da teknik ekip, ilerleyen dakikalarda Lemina-Ömer ve Feghouli-Emre Mor değişikliğine gitti.

İkinci yarıda düşen pas yüzdeleri nedeniyle taraflar rakip sahada pozisyon üretmekte zorlandı. Son bölümde serbest vuruş ve korner kazanan Fenerbahçe, duran toplarla golü aradı ancak sonuç çıkmadı.

Kalan dakikalarda gol sesi çıkmayınca hakem Cüneyt Çakır maçı bitiren düdüğü çaldı ve taraftarlar sahadan 1'er puanla ayrıldı: 0-0.

Bu sonucun ardından Galatasaray üst üste ikinci beraberliğini alırken, Fenerbahçe son 2 haftada 4 puan topladı.

GALATASARAY 0 - 0 FENERBAHÇE

90. dakika: Maçta son düdük çaldı ve karşılaşma 0-0 sona erdi.

89. dakika: Derbinin sonuna 6 dakika uzatma ilave edildi.

84. dakika: Fenerbahçe'de Emre çok tehlikeli bir noktadan serbest vuruş kullandı. Top farklı bir şekilde üstten auta çıktı.

79. dakika: Fenerbahçe'de Emre serbest vuruşu kullandı. Ön direkte Babel kafayla topu kornere yolladı.

74. dakika: Fenerbahçe'de Emre Belözoğlu sarı kart gördü.

68. dakika: Galatasaray'da Feghouli yerini Emre Mor'a bıraktı.

66. dakika: Fenerbahçe'de Deniz Türüç tehlikeli bir noktadan serbest vuruş kullandı. Top barajdan sekti.

62. dakika: Fenerbahçe çok kişiyle atak geliştirdi. Deniz Türüç vuruşunda topu farklı bir şekilde üstten auta yolladı.

56. dakika: Galatasaray'da Lemina ceza alanı içinde yerde kaldı. Cüneyt Çakır pozisyonun öncesinde elle oynama olduğu gerekçesiyle topu Fenerbahçe'ye verdi.

50. dakika: Galatasaray'da Falcao topu ağlarla buluşturdu ancak yan hakemin kalkan bayrağı var. Pozisyon ofsayt.

46. dakika: Derbide 2. yar başladı.

46. dakika: Fenerbahçe'de Deniz Türüç oyunda. Isla ikinci yarıda olmayacak.

İKİNCİ YARI

45. dakika: Dev derbide ilk yarı 0-0 sona erdi.

45. dakika: Karşılaşmanın ilk yarısına 1 dakika uzatma ilave edildi.

41. dakika: Fenerbahçe çok tehlikeli geldi. Muriqi, G.Saray savunmasının arkasında sarktı. Pasında ceza alanı içinde Tolga Ciğerci'yi topla buluşturdu. Tolga Ciğerci ayak içiyle uzak köşeye nefis bir vuruş yaptı. Top direği sıyırarak auta çıktı.

39. dakika: Fenerbahçe'de Gustavo sol çizgide topla buluştu. Brezilyalı oyuncunun kale önüne ortasında Muslera dikkatli.

34. dakika: Galatasaray yine gole çok yaklaştı! Ceza alanı içindeki karambolde rakiplerinden sıyrılan Nagatomo Altay'la karşı karşıya kaldı. Kalesini boşaltan Altay bir kez daha gol şansı tanımadı.

29. dakika: Galatasaray gole yaklaştı! Falcao'nun pasında ceza alanı içinde topla buluşan Lemina ayağının dışıyla sert vurdu. Altay'dan kritik bir kurtarış geldi.

22. dakika: Galatasaray etkili geldi! Lemina'nın ceza sahası dışındaki şutunda kaleci Altay direk dibinde topu kornere çeldi.

18. dakika: Fenerbahçe'de Vedat Muriqi ceza alanı dışından kaleyi yokladı. Muslera üzerine gelen topu rahat bir şekilde kontrol etti.

13. dakika: Fenerbahçe'de Emre serbest vuruş kullandı. Ozan arka direkte kafayla topu kale önüne çevirdi. Son Muslera topu uzaklaştırdı. Sonrasında Tolga içeri doldurmak istedi bu kez G.Saray savunması araya girdi.

10. dakika: Galatasaray, Babel ile etkili geldi. Hollandalı futbolcu hızlı bir şekilde ceza alanı içine sokuldu son anda araya giren Fenerbahçe savunması Babel'e vuruş şansı tanımadı.

9. dakika: Fenerbahçe'den bir atak daha. Ozan Tufan'ın pasında Muriqi, G.Saray savunmasının arkasına sarktı. Muriqi yüksek topu kontrol etmekte zorlanınca Muslera çıktı ve topu kaptı.

6. dakika: Galatasaray takımında Ryan Babel topla buluşuyor ancak yardımcı hakemin bayrağı havada.

4. dakika: Fenerbahçe tehlikeli geldi. Kruse'nin pasında Tolga sağ çaprazda çerçeveyi gördü. Ayak içiyle vuruşunu yaptı. Muslera üzerine gelen topu kontrol etti.

2. dakika: İlk atak girişimi Fenerbahçe'den geldi. Ozan Tufan'ın sağ kanattan ortasında son anda Luyindama ayak koydu ve tehlikeyi uzaklaştırdı.

1. dakika: Hakem Cüneyt Çakır ilk düdüğünü çaldı derbiye Fenerbaheçe başladı.

Maçtan önemli dakikalar...

GALATASARAY - FENERBAHÇE

SAAT: 20.00
HAKEM: Cüneyt Çakır
STAT: Türk Telekom
YAYIN: beIN SPORTS 1

GALATASARAY: Muslera, Mariano, Marcao, Luyindama, Nagatomo, Lemina, Nzonzi, Belhanda, Feghouli, Babel, Falcao
YEDEKLER: Okan, Şener, Emre Taşdemir, Ahmet Çalık, Adem Büyük, Selçuk İnan, Ryan Donk, Ömer Bayram, Jimmy Durmaz, Emre Mor
TEKNİK DİREKTÖR: Fatih Terim

FENERBAHÇE: Altay, Isla, Jailson, Zanka, Dirar, Gustavo, Emre, Ozan, Kruse, Tolga, Vedat
YEDEKLER: Harun, Hasan, Tolgay, Mevlüt Erdinç, Serdar, Sadık, Zajc, Deniz Türüç, Alper, Adil Rami
TEKNİK DİREKTÖR: Ersun Yanal

NOTLAR...

Süper Lig'in 5. haftasındaki derbi maçta Fenerbahçe'yi konuk eden Galatasaray, geçen haftaya göre kadroda önemli değişikliklerle zorlu mücadeleye çıktı.

Teknik direktör Fatih Terim'in geçen hafta BtcTurk Yeni Malatyaspor ile oynanan karşılaşmada ilk 11'de görev verdiği Florin Andone ile Jean Michael Seri derbi maçın kadrosunda yer almadı.

Sarı-kırmızılı ekipte bu oyuncuların yerine Radamel Falcao ile Mario Lemina ilk 11'de görev yaptı.

BtcTurk Yeni Malatyaspor mücadelesinde ilk 11'de şans bulan Şener Özbayraklı, Adem Büyük ve Ömer Bayram ise Fenerbahçe karşısında yedek soyundu. Galatasaray'da bu üç oyuncunun yerine ise Sofiane Feghouli, Younes Belhanda ve Mariano Filho şans buldu.

Sarı-kırmızılı ekipte ayrıca Okan Kocuk, Emre Taşdemir, Ahmet Çalık, Selçuk İnan, Ryan Donk, Jimmy Durmaz ve Emre Mor yedek soyundu.

- Belhanda maskeyle oynadı

Galatasaray'ın Kasımpaşa ile yaptığı karşılaşmada yüzüne darbe alan ve çenesi kırılan Belhanda, derbi mücadelesinde maskeyle görev yaptı.

Sakatlığı nedeniyle geçen hafta kadroda bulunmayan Belhanda, hafta içindeki antrenmanlarda da aynı şekilde çalışmalara katılmıştı.

- Derbide ilki yaşadılar

Galatasaray'da ilk 11'de sahaya çıkan Falcao, Babel, Nzonzi, Lemina ve Marcao ilk kez Fenerbahçe derbisinde oynamanın heyecanını yaşadı.

Falcao, Babel, Nzonzi ve Lemina bu sezon başında transfer edilirken, 2018-2019'un devre arasında kadroya dahil edilen Luyindama ile Marcao cezaları nedeniyle geçen sezonki derbi maçta görev alamamıştı.

- Kasapoğlu ve Selçuk derbiyi izledi

Derbi karşılaşmasını, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da tribünde izledi.

Müsabakayı izlemek için Türk Telekom Stadı'na gelen Kasapoğlu ile Selçuk'u, Galatasaray Kulübü Başkanı Mustafa Cengiz protokol tribünü girişinde karşıladı.

Derbi maçı ayrıca, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Hamza Yerlikaya, Türkiye Futbol Federasyonu 1. Başkan Vekili Servet Yardımcı, A Milli Takım Teknik Direktörü Şenol Güneş ile Rumen teknik adam Mircea Lucescu da takip etti.

- Terim ve yardımcıları Şaş ile Davala yine tribünde

Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim ile yardımcıları Ümit Davala ve Hasan Şaş, cezalarından dolayı yine tribünden maçı takip etti.

İstikbal Mobilya Kayserispor karşılaşmasının ardından yaptığı açıklama nedeniyle 4 maç ceza alan ve sonrasında bu cezası 3 karşılaşmaya inen Terim, Fenerbahçe derbisinde de takımının başında sahaya çıkamadı. Terim, cezasını bu müsabakayla tamamlamış oldu.

Aynı karşılaşmada 3 maç ceza alan Ümit Davala da son kez tribünde bulundu. Galatasaray'ın bir diğer yardımcı antrenörü Hasan Şaş ise geçen sezonun 33. haftasındaki Medipol Başakşehir maçının ardından 8 maç ceza almıştı.

Galatasaray taraftarlarının Fatih Terim maskeleri takarak tecrübeli teknik adama destek verdiği görüldü.

Geçen iki haftada olduğu gibi Fenerbahçe derbisinde de Galatasaray'ın başında yardımcı antrenör Levent Şahin yer aldı.

- Şampiyonlar Ligi müziği coşturdu

Derbi maç öncesi Galatasaraylı oyuncuların sahaya çıkışı sırasında stat hoparlörlerinden Şampiyonlar Ligi marşı çalındı.

Sarı-kırmızılı taraftarlar, marşın çalınmasına coşkulu bir şekilde tepki verdi.

Galatasaraylı oyuncular ısınma öncesi sahaya, "Anaların yüreğindeki ateş, terörü bitirecek" yazılı pankartla çıktı.

Sarı-kırmızılı oyuncular, maç öncesi gerçekleştirilen seremonide ise "Bağışlarınızla daha güçlüyüz, el birliği ile güç birliğine" pankartıyla yer aldı.

- Taraftarlardan büyük destek

Galatasaraylı taraftarlar, zorlu derbi maçta takımlarına büyük destek verdi.

Sarı-kırmızılı kafile, Florya Metin Oktay Tesisleri'nden coşkulu bir şekilde Türk Telekom Stadı'na uğurlandı.

Çok sayıda taraftarın yer aldığı uğurlamada Galatasaray kafilesi, tesislerden ayrılmakta zorlandı.

Türk Telekom Stadı'nı tamamen dolduran sarı-kırmızılılar, takımları lehine tezahüratta bulundu. Taraftarlar, zaman zaman da Fenerbahçe aleyhine tezahürat yaptı.

Taraftarlar, maç öncesi oyuncuları tribüne çağırarak destek verdi.

- Abdurrahim Albayrak'tan sıcak karşılama

Derbi maç öncesi protokol tribünün girişinde bekleyen Galatasaray Kulübü İkinci Başkanı Abdurrahim Albayrak, Fenerbahçeli teknik heyet ve oyuncuları sıcak bir şekilde karşıladı.

Albayrak, otobüsün stada gelmesi sırasında otobüstekilere el salladı.

- Medya ilgisi yüksek oldu

Karşılaşmaya basın mensuplarının ilgisi yüksek oldu. 227 gazeteci ve 59 foto muhabiri olmak üzere derbi mücadelesini 286 basın mensubu takip etti.

Fransa, Makedonya, İtalya, Hollanda, Çin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden olmak üzere 10 gazeteci de tribünde yer aldı.

Öte yandan, 19 Yaş Altı Elit Gelişim Ligi'nde iki takım arasında oynanan maçı Galatasaray farklı kazandı. Sarı-kırmızılı takım, Fenerbahçe'yi 5-2 mağlup etti.

Maç öncesi Galatasaray'ın tribün liderlerinden Alpaslan Dikmen unutulmadı. Sarı-kırmızılılar alkışlarla Dikmen'i andı.