Ocak 2015’te Paris’te Charlie Hebdo gazetesine yönelik saldırının ardından birçok terör eylemiyle sarsılan Fransa’da en az 12 bin kişinin "radikalleştikleri" gerekçesiyle fişlendiği açıklandı.

Fransa İçişleri Bakanlığı verilerine göre ülkede “terör tehdidi” veya “potansiyel terör tehdidi” olarak görülen 12 bin kişi , bu tehdinin önlenmesi için hazırlanmış FSPRT listesinde (Terör Nitelikli Radikalleşmenin Önlenmesi İçin Eşkal Listesi) fişlenmiş durumda. FSPRT listesinde fişlenmiş isimler polis veya istihbarat tarafından tespit edildikten veya toplum tarafından ihbar edildikten sonra “radikalleştikleri teyid edilmiş ya da edilme aşamasında olan” kişilerden oluşuyor. Bu şahıslar polis, jandarma veya cezaevleri idaresi tarafından değişik yöntemlerle aktif olarak takip ediliyor.

Bakanlık yetkilileri, FSPRT listesindekilere ek olarak, binlerce kişinin de "aktif takip edilmeksizin” fişlendiğini belirtiyor.

Öte yandan, Fransa’nın güvenliğine yönelik tehdit oluşturanların yer aldığı 'S' listesinde fişlenmiş 25 bin kişinin olduğu, bunlardan 9 bin 700’ünün “İslamcı terörist" hareketlerle bağlantılı olduklarının tespit edildiği belirtildi.

Bakanlık verilerine göre şu anda ülkede 500 kişi “terörizm” veya “terörizm propagandası” nedeniyle tutuklu bulunuyor. 18 yaş altı yaklaşık 2 bin 700 radikalleşmiş genç ise “radikalleşmeden arınma” kurslarına katılıyor.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve hükümetinin radikalleşmeyle mücadele amacıyla 2018 başlarında yeni bir eylem planı açıklaması bekleniyor.