ABD'nin doğu kıyılarını vuran Florence Kasırgası'nda şiddetli yağmurlar Kuzey ve Güney Carolina eyaletlerinde can kaybının 33'e yükselmesine neden oldu. Sağanak yağış sebebiyle sel baskınlarının yaşandığı eyalette arama kurtarma çalışmaları güçlükle yürütülüyor.

Kuzey Carolina Valisi Roy Copper, kasırganın etkili olduğu bölgede 15 bin kişinin evlerine dönebilmek için hala barınaklarda bulunduğunu söyledi.

Eyalet genelinde bin 100 kara yolunun hala kapalı bulunduğu bilgisini veren Cooper, kasırga nedeniyle eyalette ölenlerin sayısının 24’e yükseldiğini söyledi.

“Kara yollarındaki olumsuzluklar giderilmeye başlandı ancak dere yataklarının ve nehirlerin yükselmesi seyahati güvensiz kılıyor” diyen Cooper, önlerindeki 48 saatin kendileri için oldukça kritik olduğunu kaydetti.

Trafiğe çıkacaklara uyarı

Kuzey Carolina’nın Fair Bluff kentinde vatandaşlar aşırı yağmurlar nedeniyle evlerinden çıkamıyor. Lumber Nehri’nin yükselmesi kentte elektriklerin tamamen kesilmesine neden oldu.

Kentin Colombus bölgesi sular altında kalırken, Kuzey Carolina Ulaşım Departmanı’ndan Steve Abbott bölge yollarının büyük bölümünün kapalı olduğunu belirterek, vatandaşların trafiğe çıkmamaları uyarısında bulundu.

Yükselen suların bölgede elektrik arızalarının giderilmesi, yolların temizlenmesi ve insanların evlerine dönmesini engellediği kaydedildi.

Ulusal Meteoroloji Servisi’ne göre Florence kasırgası, sadece Kuzey Carolina’ya 30 trilyon litre yağmur bıraktı.

Amerikan Ulusal Meteoroloji Servisi, kasırga nedeniyle Güney Carolina’da 8, Virginia eyaletinde de 1 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Güney Carolina’da yaklaşık 40 ana yol ulaşıma kapalı durumda. Arama kurtarma ekiplerinin ulaşımın sağlanması için gerekli çalışmaları yaptıkları bildirilirken, çok sayıda insanın barınaklarda kalmayı sürdürdüğü bildirildi.

Kasırganın ardında bıraktığı hasar 17-20 milyar dolar

Florence kasırgasının etkisini en çok hissettirdiği Kuzey ve Güney Carolina eyaletlerinde hala 324 bin kişinin elektriksiz bulunduğu belirtildi.

Kuzey Carolina'da yükselen nehir sularının, tavuk yetiştirilen en az 60 çiftlik binasını basması sonucu yaklaşık 3,4 milyon tavuğun telef olduğu açıklandı. Ayrıca 5 bin 500 yaban domuzunun da şiddetli kasırgada öldüğü bildirildi.

Risk yönetimi şirketi Mood’s Analytics, yaklaşık 10 milyon kişiyi etkileyebileceği belirtilen kasırganın, 17 milyar dolarla 20 milyar dolar arasında bir hasara tahmin ettiklerini açıkladı.

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump çarşamba günü kasırgadan etkilenen Kuzey Carolina eyaletini ziyaret edecek.

Florence Kasırgası’nın çarşamba gününden itibaren Amerika’nın doğu kıyılarını artık terk etmesi ve yeniden okyanusa yönelmesi bekleniyor.