Türkiye’nin en büyük fındık deposu Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) bu yıl 10 tonun üzerinde fındık alımı yaptı. FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, İstiklal gazetesine şirketin dünü, bugünü ve yarınını anlattı.

Sayın Bayraktar, siz göreve başladığınızda Fiskobirlik’in durumu nasıldı?

Eski parayla 250 trilyon borcumuz bulunuyordu. Toplam 300 çalışan vardı. Bir gram üretimi olmayan, market zincirleri atıl durumda olan bir yönetim devraldık. Daha sonra 300 kişilik personelin tazminatını ödeyerek çalışan sayımızı daha verimli olması adına 95 kişiye düşürdük. Biz göreve başladığımız süreçte marketleri tasfiye etmemiz söylendi. Fakat bu kapatmalarda eski para ile 20 trilyon liraya ihtiyaç hasıl oldu. Biz kapatmak yerine zaman içinde bu marketlerimizi rehabilite ettik. Zarar etmekten kurtardık. İlk önce üretime ağırlık verdik. Ürünlerimizi ön plana çıkardık. Markalaşma sürecine gittik. Şimdi yurt içi ve yurt dışındaki mağazalara ve marketlere ürün gönderiyoruz. Daha sonra borçlarımızı azaltmak adına bazı gayrı menkullerimizi elden çıkarttık. Şükürler olsun şu an piyasaya borcumuz bulunmamaktadır.

DÜNYA MARKASI OLDUK

Sayın Bayraktar, şu an kaç personel bulunuyor? Üretim durumu nedir?

Entegrede 300 kişi çalışıyor. 106 kişiyi bu yıl içinde aldık. 145 kişi ise başka yerlerde olmak üzere 500'e yakın tesislerimizde ve marketlerimizde çalışmaktadır. Hedefimiz şu an 700 kişiye ekmek kapısı olmaktır. En revaçta olduğumuz süreçte 3 bin personelimiz bulunuyordu. Yine bu sayıyı geçmek istiyoruz. FİSKOBİRLİK bir dünya markası haline geldi. Yurt içi ve yurt dışına gittiğimiz yerlerde bizlerden ürünlerimiz ile ilgili çok güzel talepler ve övgüler geliyor. Ama biz şu an ki entegrede ki fabrikamızı büyütememe nedenimizle Giresun’umuz da bulunan diğer marketlere ürün vermekte zorlanıyoruz. Biz 10 yıllık süre zarfında FİSKOBİRLİK’i ileri götürmek adına fındık üreticisi olan illerin milletvekillerinden ve illerin sivil toplum kuruluşlarından yeterli ilgi ve alakayı göremedik.

TMO’nun almış olduğu fındıklar hangi ülkeye ve nereye ihraç ediliyor?

Keşke bize Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) bir yıllık etmiş olduğu zararı destek olarak vermiş olsalardı. Biz bugün dünyanın birçok ülkesine dünya markası olan FİSKOBİRLİK ürünlerini çok rahatlıkla ihracat yapabilirdik. Bir bizim yerlerimizi belediye tarafından şerh düşerek hizmet alanı ilan edilerek bu yerlerimizde hiçbir faaliyet göstermememiz için bize engel olmaktadırlar. Bugünkü entegrenin olduğu yer ise üniversitenin yerleşim alanı içine alındığı için çivi dahi çakamamaktayız. Üniversiteye diyoruz ki bizim yerimizi değeri ile alın. Yetkililere de diyoruz ki bize Pazarsuyu’ndan 60 dönümlük yer verin. Şuan verilen 24+4 dönümdür.

İHTİYAÇLARIMIZ İÇİN AZ

Bu dönüm şu an bizim ihtiyaçlarımızı karşılamak için çok az bir yerdir. Şayet 60 dönüm olursa tüm ihtiyaçlarımızı karşılar ve 10 milyon lira yatırımı biz ürün çeşitliliği ve üretim, hatta daha çok kişiye iş verme olasılığı ile 1’i 10’a hatta 20’ye katlarız. Artı üç yıl öncesine kadar şekerli üretimlerimizde yüzde 300 artış olmuştur. Şimdi Bulancak’ın içinde 4 dönüm yerimiz var. Belediye şerh düştüğü için değeri çok olmasına rağmen elimiz kolumuz bağlı. Tabi Trabzon’da da yine yerimiz var. Gerçek değeri ortada. Fakat yine belediyenin hizmet alanına girdiği için değeri ile satamamaktayız. Bunlarda hizmet üretme noktasında bize engel teşkil ediyor. Şuan 10 milyon liranın üzerinde öz kaynağımız bulunmaktadır. Biz diyoruz ki TMO’ya verilen desteğin yüzde 1’i bize verilmiş olsa FİSKOBİRLİK markası dünyanın birçok noktasında tanınmış olacak.

İMKANLARIMIZ KISITLI

Ülkemize büyük bir döviz girdisi sağlanacak. Göç veren bir şehir olmaktansa birçok kişiye ekmek kapısı olacağız. Ürün yelpazemiz geniş olduğu için yurtiçine dâhil imkânlarımız kısıtlı olduğundan dolayı üretim yapamıyoruz daha doğrusu yetişemiyoruz. Bizler ata yadigârı olan FİSKOBİRLİK için taşın altına elimizi koymaktan yana çekinmiyoruz ama bölgemizde söz sahibi olan herkesin bize yardımcı olmasını istiyoruz. Biz her daim üreticimizin yanındayız. Olmaya da devam edeceğiz. En kısa zaman da arazi talebimiz gerçekleşirse yeni teknolojik yatırımlarımız ile FİSKOBİRLİK markasını dünya devi yapmaya hazırız.

FINDIK ALIMLARI DEVAM EDİYOR

Bayraktar, tüm bölgelerde FİSKOBİRLİK’in fındık alımlarının devam ettiğini söyledi. Sezon yoğunluğunun şu anda azaldığına işaret eden Bayraktar, "Şu ana kadar almış olduğumuz fındık 10 bin tonu geçti, bu sezon 20 bin ton fındığı geçersek iyiyiz diyebiliriz. Öncelikle kendi tesislerimize lazım olan fındığı almaya çalışıyoruz" dedi. Bayraktar, fiyatların günlük oluşan piyasanın bir miktar üzerinde olduğunu ifade ederek, "Ortalama 25 kuruşluk piyasa üzeri bir fiyat oluşturmaya çalışıyoruz, bu bazen 10 kuruş da olabiliyor, genel olarak en fazla 25 kuruş. Ödemeler ise peşin yapılıyor

PİYASANIN ÜZERİNDE ALIM YAPIYORUZ

Karadeniz’in Batı bölgesinde Karasu-Kocaali’de yoğun alım yaptıklarını dile getiren Bayraktar, Ordu bölgesinde Fatsa ve civarında, Giresun’da merkez, Trabzon bölgesinde ise Borçka ve Derecik alımların fazla olduğu yerler olduğunu aktardı. Bayraktar, kendi depolarında serbest piyasanın 10 kuruş üzerinde alım yaptıklarını ve bu alımların kendi ihtiyaçlarını karşılayacak kapasite olduğunu da sözlerine ekledi.

MEHMET UZUN / GİRESUN