Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), yüzde 19 olan politika faizini sabit tuttu. Financial Times Gazetesi, Türk Lirası'nın (TL) Temmuz ayında dolar karşısında değer kazanan az sayıda gelişmekte olan ülke para birimi olduğuna dikkat çeken bir haber paylaştı.

Times, 2018'deki kur krizi öncesinde yabancıların Türkiye tahvillerindeki payanın yüzde 20 civarında olduğunu, 2020'nin sonunda ise yüzde 3'ün altına indiğini hatırlatarak, son alımlarla birlikte yabancı payının yüzde 6.7'ye yükseldiğini ifade etti. Times Gazetesi, TL'nin stabil olması kaydıyla 10 yıllık tahvillerin yüzde 17 seviyesindeki faizinin cazip bir getiri sunduğunu vurguladı.

Öte yandan Financial Times, TL'nin 2021 yılı içinde dolar karşısında yüzde 12 değer yitirdiğini de anımsattı.

"EN İYİ HABER HİÇ HABER OLMAMASI"

Financial Times'a bilgi veren uluslararası yatırım kuruluşu Abdrn portföy yöneticisi Viktor Szabo, 'TL için en iyi haber, hiç haber olmaması' dedi. Szabo, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz ile ilgili sözleri sonrasında Merkez Bankası'nın faiz indirimine gideceği yönünde bir kaygı oluştuğu, ancak bunun gerçekleşmediğini ifade etti.

Szabo, TL'nin son dönemde dolar karşısında değer kazanmasıyla ilgili olarak da, 'TL iyi gidiyor çünkü daha önce çok kötü gitti. TL'yi satacak insan kalmadı' değerlendirmesi yaptı.

Yatırım kuruluşu William Blair'den Marcelo Assalin ise son dönemde TL varlıklardan alım yaptıklarını ama çok kısa vadeli hareket ettiklerini ifade ederek, 'Enflasyonun istikrar kazanması sonrasında faiz indirimi yapılması yönünde ciddi bir risk var. Türkiye'de problem her zaman para politikasının yönetilme biçimi' dedi.