Sofraların vazgeçilmez sebzesi olan patates, lif/ posa içeriği sayesinde tokluk hissine katkı sağlayarak sindirim sistemini destekler; C ve B vitaminleri, potasyum minerali ile de enerji verir. Ancak patatesin faydaları kadar yanlış tüketiminin zararları da hayati önem taşıyor. Konuyla ilgili risklere dikkati çeken VM Medical Park Bursa Hastanesi Diyetisteni Beyza Köse, “İnsan sağlığı üzerinde birçok olumlu etkileri olan patates, hasatından önce ve sonra depolanma sırasında yapılan hatalar sebebiyle besin zehirlenmelerine hatta bunlara bağlı ölümlere yol açabilir.Bitkiler; mantarlar, böcekler gibi dış faktörlerden kendilerini korumak için bazı toksik maddeler üretir. Hasat ve depolanmasında yapılan hatalarda (depolama sıcaklığı, hasat ve taşıma sırasında mekanik yaralanma, nem, havalandırma ve zararlı böcekler) bu toksik maddelerin artmasına sebep olur ve insan hayatını tehlikeye sokar. Patates içeriğinde de bu kimyasallardan solanin bulunur” dedi.
Sarıdan yeşil renge dönüyor
Depolama ve hasat sırasındaki hatalardan dolayı solanin miktarının
artabildiği vurgusunu da yapan Diyetisyen Köse, şunları söyledi:
Güneş altında ya da yüksek neme sahip ortamda bekletilen patateste
solanin miktarı artar. Solaninin artması, klorofil sentezini
uyararak patatesin sarıdan yeşil renge dönmesine sebep olur.
Solanin miktarı arttıkça yeşillenmeyle birlikte zehirlenme etkiside
oluşur. Bu yüzden üzerinde yeşil lekeler/ filizler oluşan
patateslerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Nemsiz, ışık olmayan
serin yerlerde saklanmalıdır. Solanin zehirlenmelerinin belirtileri
mide bulantısı, kusma, ishal, mide krampları, boğaz yanması, baş
ağrısı ve baş dönmesidir. Ciddi zehirlenmeler, ölümle
sonuçlanabilir. Bu nedenle patatesleri güneş altında çok uzun süre
bırakmamaya, yeşillenme gördüğünüzde tüketmemeye, pazarda, markette
alışveriş yaparken aldığınız patatesleri tek tek kontrol edip
yeşillenmiş olanları asla satın almamaya dikkat etmelisiniz. Eğer
farkında olmadan yeşillenmiş patates tükettiyseniz ve bahsettiğimiz
belirtileri görmeye başladıysanız acilen doktora başvurun. Ramazan
sofraları açısından değerlendirdiğimizde de patatesli pişmiş
yemeklerin ortalama 3-4 günden fazla tüketilmemesi önem arz
ediyor.