Kanun hükmünde kararnamelerle devletten uzaklaştırılan FETÖ, bireysel başvuru yoluyla Anayasa Mahkemesi'ni kilitleme taktiğine başvurdu. Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, 15 Temmuz sonrasında Anayasa Mahkemesi'ne 60 bin yeni bireysel başvuru yapıldığını böylelikle dosya sayısının 80 bine ulaştığını açıkladı. Arslan, "üyelerimiz ve raportörlerimiz olağanüstü güçleri olan Superman veya Spiderman değiller" dedi.

İstanbul Tahkim Merkezi tarafından Anayasa Mahkemesi'nde düzenlenen Tahkim Konferansı'nda konuşan AYM Başkanı Zühtü Arslan'ın gündeminde terör ve bireysel başvuru vardı.

"Konuşmakta zorlandığımız, kelimelerin kifayetsiz kaldığı zor günlerden geçiyoruz" diyen Arslan, terörün hedeflerinin toplum ve devlet olduğunu belirterek adaletin teröre yaklaşımı için şöyle konuştu:"Adalet herkese her konuda eşit davranılmasını gerektirmez. Tersine, farklı durumdakilere eşit muamele bazen adaletsizliğe yol açabilir. Mevlana'nın dediği gibi, 'Suyu ağaca verdiğinizde adalet, dikene verdiğinizde zulüm olur.' Bu nedenle adalet her şeyi yerli yerine koymaktır, herkese hak ettiğini vermektir."

FETÖ'DEN MAHKEME'Yİ KİLİTLEME TAKTİĞİ
AYM Başkanı Arslan'ın açıkladığı veriler, devlet idaresinden uzaklaştırılan FETÖ'cülerin "bireysel başvuru taktiği"ni de gün yüzüne çıkardı.

Arslan, AYM ünündeki bireysel başvuru sayısının 80 bin civarında olduğunu söyledi ve 15 Temmuz sonrası bu sayının arttığını şöyle açıkladı: "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) önündeki 47 ülkeden gelen başvuru sayısının 75 bin 200 olduğu düşünüldüğünde nasıl bir iş yüküyle karşı kaldığımız daha iyi anlaşılır. Başka bir ifadeyle Anayasa Mahkemesinin önündeki başvuru sayısı AİHM'in önündeki 47 ülkeden gelen başvuru sayısının üzerindedir. Bu başvuruların yaklaşık 60 bini, 15 Temmuz sonrasında yapılmıştır. 15 Temmuz sonrası yoğun ve kitlesel başvurular bireysel başvuru ile ilgili planları değiştirdi ancak kurduğumuz ve iyi işleyen sistem bireysel başvurunun hedeflerini değiştirmedi."

SPIDERMEN DEĞİLİZ
Bireysel başvurunun her türlü uyuşmazlığın çözüldüğü olağan bir kanun yolu olmadığına vurgu yapan Arslan şöyle konuştu: "Bireysel başvuru, tek tek tüm hak ihlallerini giderme yolu da değildir, olamaz da. Zira Anayasa Mahkemesi üyeleri ve raportörleri, doğaüstü, olağanüstü güce sahip, Superman ya da Spiderman değildir."

SABAH