Yaklaşık iki senedir tüm dünya koronavirüs salgını ile mücadele ediyor. İlk olarak Çin'in Wuhan kentinde tespit edilen ve dünya genelinde 4 milyondan fazla insanın ölümüne neden olan salgının olumsuz etkileri Türkiye'de de şiddetli şekilde hissedildi.

En önemli sorunlardan biri ise koronavirüs için üretilmiş bir ilacın olmamasıydı. Bu nedenle aşı çalışmalarının olumlu sonuç vermesi tüm dünya için tünelin sonunda görülen ışık oldu. Bununla birlikte koronaya yakalanan hastalar kendilerine verilen ilaçları kullanmaya devam ediyor. Sık sık bilim insanları bu ilaçların üzerinde çalışmalar gerçekleştirse de en fazla tartışılan ilaç 'Favipiravir' olarak gündemdeki yerini koruyor.

'FAVİPİRAVİR İLACININ KORONA ÜZERİNDE HİÇBR ETKİSİ YOK'

'Favipiravir' üzerinde ekibiyle birlikte çalışma yapan Koç Üniversitesi'nde Prof. Dr. Önder Ergönül bir röportaj gerçekleştirdi. Prof. Dr. Ergönül, bu araştırmanın favipiravir üzerine yaptıkları ikinci çalışma olduğunu açıkladı ve "Biz bir sentez yaptık ve çalışmamızın sonucunda favipiravir ilacının Kovid-19 üzerinde hiçbir etkisi olmadığını gördük" dedi.

'SOLUNUM SİSTEMİNİ DESTEKLEYEN BİR İLAÇ DEĞİL'

İlacı kullandıktan sonra hastalığının daha ağır seyrettiğini söyleyenlerin olduğuna dair soruyu yanıtlayan Prof. Dr. Ergönül, ilacın bazı kişileri olumsuz etkilemiş olabileceğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Çünkü bilindiği gibi sekiz ilaç alınıyor. Bu da mide ve karaciğeri yoruyor. Enzimleri yükseltiyor. Bu ilacın etkisiz olduğu, yurtdışında da birçok araştırma sonucunda ortaya konuldu. ABD, İngiltere, Almanya, Japonya dahil gelişmiş ülkelerde uzun süredir bu ilaç kullanılmıyor. Biz de çalışmamızda gördük ki bu ilacı aldığınızda olumlu bir etki görmüyorsunuz; solunum sistemini destekleyen bir ilaç değil. Enfeksiyonun ciğerlere inmesini önlemiyor. Tıpkı hidroksiklorokin gibi bir durum söz konusu. Bu ilacı da hatırlarsanız 'etkili' diye uzun süre Kovid-19 hastalarına verdik ama sonra hiçbir etkisi olmadığını, hatta kalbi yorduğunu gördük."

'İLACI, ÜRETİLDİĞİ ÜLKE BİLE KULLANMIYOR'

Gereksiz bir ilaç kullanımının söz konusu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ergönül, "Hem maddi hem de sağlık açısından sonuçları olan bir durum. Bu ilacın kullanılmadığı ülkelerde ağır vaka oranları ile Türkiye'yi kıyaslayın. Kullanmayan ülkelerde vakalar daha fazla solunum sıkıntısı çekmiyor. Oysa, hastanelerimize gelen, yoğun bakım tedavisi almak zorunda kalan hastalarımızın tümü bu ilacı kullanmışlardı. Vefat sayımız da bu ilacın kullanılmış olmasına rağmen daha az değildi. Her şey bir yana yararlı değilse, etkisi yoksa neden biz kullanıyoruz. Neden insanlar bu kadar ilaç tüketiyor? Favipiravir, Japon bir şirketin ürettiği bir ilaç. Japonya'nın Kovid-19 tedavi rehberine bakıldığında bu ilaç yok. Yani ilacın üretildiği ülkede bile kullanılmıyorken, biz hastalarımıza bu ilacı vermekte ısrar etmemeliyiz" dedi.