Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Konsey tarafından belirlenen 1.15 liralık fiyatın altında süt alımı yapan fabrikalara (sanayicilere) sert çıktı. Ulusal Süt Konseyi’nin üreticiden sütün litresinin 1.15 liraya alınması yönünde karar aldığını ancak 1 liranın çok daha altında alımların olduğunun bilgisin veren Çelik, fiyatı kırıp ucuz alım yaparak fabrikasında işleyenlere, “Benim seninle işim var arkadaş. Seninle uğraşacağım” dedi. Türkiye’de yılda 18.6 milyon ton süt üretimi gerçekleşiyor. Bu sütün 8 milyon tonu sanayiye aktarılıyor.

İş büyüyor...

“Süt 85 kuruşa, 1 liraya alınıyor diye konuşuluyor. Oturdum sanayicilerle ‘ne yapalım’ dedim” ifadelerini kullanan Çelik, şöyle devam etti: “Sanayiciler geldi, ‘sütü, tozuna dönüştürürsek zaman kazanırız ve ihraç ederiz’ dediler. 4 bin lira süt tozu desteği istediler verdik. Dünya piyasalarında düşme olduğu için 4.500 lira olmasını istediler, yaptık. Zaten dondurma dönemi açılıyor ve orada fazla sıkıntı olmayacak. Ama tekrar sorunlar yaşanmaya başlandı. Sanayici arkadaşım, 4.500 lira destekle sen süt tozunu yap diye senin istediğin desteği verdik. Sen bunu yeterli görmeyip araya müteahhitleri koyuyorsan, uyanıklık yapıp 115 ton süt sözü verdiğinden, sen aradan çıkıp araya müteahhitleri gönderip ucuz sütü alıp kendi fabrikanda işliyorsan, benim seninle işim var arkadaş. Ben seninle uğraşacağım. Yalnız ben değil Bakanlar Kurulu seninle uğraşacak bunu bil. Böyle olmaz.”

‘Et ithalatına devam’

Ette yükselen fiyatların ardından ART arda getirilen yeni uygulamaların devam edeceğini belirten Bakan Çelik, et ithalatının devam edeceğini ve et fiyatlarını yarı yarıya düşürebilecek imkanlarının olduğunu anlattı.

Peki sorun ne?

- Süt üreticileri, süt sanayicisinin fiyat baskısından şikayetçi.
- Üreticiler referans litre fiyatı olan 1.15 liranın çok daha altında fiyatlarla sütün sanayici tarafından alındığını ifade ediyor.
- Bırakın litresi 1.15 lirayı, bunun çok daha altında kendilerinden süt alındığını öne süren üretici cephesi, buna karşılık marketteki süt fiyatlarının sürekli zamlı satıldığına dikkat çekiyor.
- Süt üreticisi bu durumdan tüketicinin de zarar gördüğünün altını çiziyor.